Đapo: Naši hotelijeri i ugostitelji prate najviše svjetske standarde

0
478
Ministrica Đapo razgovarala je s delegacijom Svjetske banke koju je predvodila Hannah Messerli

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo razgovarala je s delegacijom Svjetske banke koju je predvodila viša ekspertica za privatni sektor u turizmu Hannah Messerli.
Ministrica Đapo je predstavnike Svjetske banke informirala o aktualnoj situaciji u Federaciji BiH, posebno istakavši napredak koji je ostvaren u turističkoj branši.
“Turizam je nedvojbeno najbrže rastuća grana ekonomije u regionu, kao i svijetu. To najbolje oslikava stoprocentni porast broja noćenja u odnosu na prethodnih nekoliko godina. Hotelijeri i ugostitelji također prate najviše svjetske standarde kvalitete, te se zaista možemo pohvaliti hotelima kakve imaju Sjedinjene Američke Države, Njemačka, Japan… Ono što nedostaje je infrastruktura koja direktno utiče na ostale turističke sadržaje“, kazala je ministrica Đapo.
Predstavnici Svjetske banke informirani su o tekućim aktivnostima Federalnog ministarstva okoliša i turizma koje je u parlamentarnu proceduru uputilo prijedloge zakone o turizmu, o boravišnoj taksi i o ugostiteljstvu.
Ovo ministarstvo je pokrenulo aktivnosti na izradi Srategije razvoja turizma u Federaciji BiH i u toku su konsultacije s kantonima, saopćeno je iz Federalnog ministarstva.