Delegacija BiH na Godišnjoj skupštini Svjetske banke i MMF-a

0
1055
Zvaničnici BiH i entitetskih vlasti na sastancima u Washingtonu

Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) dr Senad Softić boraviod 13. do 15. oktobra 2017. godine u Washingtonu gdje kao član delegacije BiH prisustvuje Godišnjoj skupštini Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, te bilateralnim sastancima sa visokim zvaničnicima ovih finansijskih institucija.
Guverner Softić prisustvovao je Plenarnoj sjednici i otvorenju Godišnje skupštine MMF-a i SB, te sastanku holandsko-belgijske Konstituernce MMF-a i SB kojoj pripada i BiH, tokom kojeg je razgovarano o aktuelnim ekonomskim i finansijskim temama u zemljama članicama Konstituence, kao i ekonomskom razvoju i finansijskoj stabilnosti država članica Konstituence. Ovi sastanci su prilika da se razgovara o temama o kojima Konstituenca treba imati stav na sastancima MMF-a i Svjetske banke.
Kao član bh. delegacije i u svojstvu guvernera u Svjetskoj banci za vrijeme trajanja Godišnje skupštine, guverner Softić će prisustvovati sastancima sa direktorom Odjela MMF-a za Evropu Paulom Thomsenom, izvršnim direktorom u MMF-u Anthonyem de Lannoyem, i šefom Misije MMF-a za BiH Nadeemom Ilahijem, potom sa izvršnimdirektorom u SB Frankom Heemskerkom, direktoricom SB za Zapadni Balkan Lindom van Gelderi potpredsjednikom SB za ECA regiju Cyrilom Mullerom. Tokom ovih sastanaka biće riječi o ekonomskim kretanjima, monetarnoj politici, bankarskom i finansijskom sektoru, te o aktuelnostima u vezi s implementacijom preporuka iz Pisma namjere sa MMF-om, saopćeno je iz CBBiH.
Uz guvernera Softića, delegaciju BiH u Washingtonu čine premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović, ministrica finansija Federacije BiH Jelka Milićević, predstavnici Vijeća ministara BiH i Ministarstva finansija i trezora BiH i ambasador BiH u SAD Haris Hrle.
Posljednjeg dana boravka u Washingtonu biće održan sastanak sa predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana o izazovima i mogućnostima u sektoru privredne javne infrastrukture i bankarskog sistema, čiji domaćin će biti Paul Thomsen, direktor Odjela za Evropu u MMF-u.