Delegacija od 20 privrednika iz Saudijske Arabije dolazi na Sarajevo Halal Fair 2019

0
460
Privrednici iz Saudijske Arabije zainteresirani su za saradnju u oblasti halal-turizma i halal-hrane

Delegacija od 20 privrednika iz Kraljevine Saudijske Arabije, predvođena poslovnim forumom Islamske razvojne banke (IsDB) THIQAH najavila je dolazak na Sarajevo Halal Fair (SHF) 2019.
Islamska razvojna banka, jedna od najvećih multilateralnih finansijskih institucija na svijetu, osnovala je poslovni forum THIQAH s ciljem uspostavljanja jedinstvene i inovativne platforme koja će omogućiti privrednicima međusobno uvezivanje i stvaranje novih poslovnih mogućnosti. Poslovni forum THIQAH glavni je prozor IsDB grupe koji olakšava kontakt i koordinaciju između dijelova IsDB-a i privatnih kompanija i povezanih institucija u zemljama članicama IsDB Grupe. Glavni fokus djelovanja je na maksimiziranju prekograničnih ulaganja među državama članicama IsDB Grupe koji će biti podržani finansijskim proizvodima i uslugama IsDB-a.
THIQAH i Bosna Bank International (BBI) odranije imaju potpisan sporazum o saradnji koji uključuje ko-organizaciju događaja Sarajevo Business Forum i Sarajevo Halal Fair. Privrednici iz Saudijske Arabije zainteresirani su za uspostavljanje saradnje u oblasti halal-turizma i halal-hrane, a posredstvom BBI VIP Business Cluba koji djeluje u okviru BBI banke tokom sajma bit će organizirani poslovni B2B sastanci s ciljem povezivanja bosanskohercegovačkih, regionalnih i arapskih privrednika.
Članice IsDB-ovog poslovnog foruma THIQAH su ugledni biznismeni s liste najbogatijih ljudi u arapskom svijetu, te čine neke od najeminentnijih poslovnih subjekata u svijetu, kao što su Svjetska banka, Međunarodni monetarni fond, Azijska razvojna banka, Evropska banka, Svjetska trgovinska organizacija i mnogi drugi. Učešće na SHF-u 2019. do sada su potvrdili i najavili učesnici iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Albanije, Turske, Malezije, Indonezije, Austrije, Njemačke, Velike Britanije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina, Francuske, Litvanije i mnogi drugi.
SHF 2019 bit će održan u Centru Skenderija u Sarajevu od 26. do 28. septembra 2019. godine, a organizatori Sajma su Bosna Bank International, Islamic Development Bank Group (IsDB) i IsDB Group Business Forum THIQAH, uz podršku Islamske zajednice u BiH, Agencije za certificiranje halal kvalitete BiH, te Udruženja halal-industrije koje djeluje pri Privrednoj Komori FBiH.
Ovogodišnja manifestacija održava se pod pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH, Šefika Džaferovića.