Deloitte: Kriptovalute će kroz 5-10 godina zamijeniti one klasične

Deloitteovo istraživanje o blockchainu pokazalo je kako tri četvrtine ispitanika iz finansijskog sektora smatra da bi digitalna imovina u narednih 5 do 10 godina mogla zamijeniti fiat novac

0
306
Finansijski sektor vjeruje da će kriptovalute kroz 5-10 godina zamijeniti one klasične

Veliko istraživanje koje je sprovela konsultantska kuća Deloitte (Deloitte’s 2021 Global Blockchain Survey) na 1.280 zaposlenih iz finansijskog sektora pokazalo je kako velika većina njih vjeruje da je budućnost finansija vezana uz blockchain i kriptovalute.
Analitičari ističu da je pandemija koronavirusa ubrzala i digitalizaciju finansijskog sektora. Shodno tome, ovogodišnje istraživanje o blockchainu pokazalo je kako ljudi na rukovodećim položajima u finansijskoj industriji digitalne kriptovalute i blockchain tehnologije vide kao jedan od strateških prioriteta, kako u budućnosti tako i već sada.
Tako je 78% ispitanika odgovorilo je da će kriptovalute i digitalna imovina biti donekle ili vrlo važnim dijelom ove industrije u naredne dvije godine. Takođe, 76% ispitanika smatra da će digitalna imovina poslužiti kao snažna alternativa ili pak direktna zamjena za fiat (fiducijarni) novac već u narednih 5 do 10 godina.
Na upit o tome koja će biti glavna uloga digitalnih oblika imovine za njihovu organizaciju, najviše je ispitanika izjavilo kako će njihove institucije nuditi usluge čuvanje takve imovine, potom kako će kriptovalute služiti za plaćanja, diverzifikaciju ulagačkih portfelja, decentralizaciju finansijskih platformi te ‘tokenizaciju’ imovine.
Kao najveće prepreke za široko prihvatanje digitalne imovine u ovoj se industriji najčešće ističu brige oko kibernetičke sigurnosti, stroge regulatorne barijere, postojeća finansijska infrastruktura kao i zabrinutost za privatnost korisnika.
Ispitanici u ovom istraživanju prihvataju da se njihova industrija mora prilagoditi na promjene koje donosi blockchain, primarno kako bi mogli odgovoriti na zahtjeve svojih sadašnjih i budućih korisnika. Oni koji to učine među prvima imaće i značajnu konkurentsku prednost pred ostalima. Tradicionalno troma bankarska industrija polako se počinje nositi sa izazovima modernih tehnologija, no njen brz razvoj zahtijevaće dodatnu fleksibilnost kako bi se institucije mogle prilagoditi na nove trendove.