Digitalizacija servisa javne uprave u BiH: Dolaze li dani bez pečata, šaltera i ‘još jednog papira’?

0
138
Učesnici panela Digitalizacija servisa javne uprave u BiH

Bosna i Hercegovina trenutno stoji na digitalnoj raskrsnici. Dok se Evropa i region ubrzano kreću prema sveobuhvatnoj digitalizaciji javnih servisa, BiH se čini kao država zarobljena u analognoj prošlosti. U eri u kojoj digitalna transformacija nije samo trend već potreba, građani i kompanije u BiH suočavaju se s nedostatkom praktičnih digitalnih opcija za ključne usluge iz domena javne uprave.
Djeluje da su do sada digitalne inicijative bile tek sporedna stavka na političkoj agendi i pitanje koje se postavlja nije samo ‘zašto’, već ‘kako dalje’? Počinju li stvari da se mijenjaju, da li su se stekli uslovi i hoće li građani BiH konačno početi da hvataju digitalni korak sa ostatkom modernog svijeta?
Na predstojećoj NetWork konferenciji, koja će se održati od 18. do 20. oktobra u Grand Hotelu Neum, jedan od centralnih događaja biće panel diskusija koja će nastojati pružiti uvide i odgovore na aktuelna pitanja digitalizacije servisa javne uprave, a realizira se pod pokroviteljstvom AmChama.
Damir Dizdarević, generalni direktor kompanije Logosoft, s višegodišnjim iskustvom u IT sektoru i angažmanom u upravnom odboru Američke trgovačke komore (AmCham), preuzet će ulogu moderatora panela, te svojom ekspertizomvoditi i obogatiti diskusiju.
Ugledni i relevantni panelisti koji će podijeliti sa učesnicima informacije, planove i iskustva su:
• Edin Forto, ministar komunikacija i prometa BiH, koji će iz pozicije nadležnog ministarstva, predstaviti trenutno stanje i viziju digitalizacije servisa javne uprave u BiH.
• Almir Badnjević, direktor agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) pojasnit će ulogu i planove ove agencije u digitalizaciji servisa javne uprave.
• Svjetlana Perković, s iskustvom u mnogim digitalnim transformacijskim projektima za UIO, podijelit će informacije o trenutnom statusu digitalizacije servisa u UIO i načineintegracije s drugim institucijama u BiH.
• Aida Soko, ekonomska savjetnica u Delegaciji EU u BiH, koja će iz perspektive Evropske unije pružiti uvide u podršku i smjernice za digitalnu transformaciju BiH.
• Denis Turkanović, pomoćnik ministra u Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj RS, koji će sa učesnicima podijeliti informacije i planove o tome šta po pitanju digitalizacije radi ministarstvo u kojem djeluje.
Panelisti će kroz interaktivnu diskusiju razmotriti ključne izazove, prilike i rješenja za digitalnu transformaciju javne uprave i ponuditi prisutnima uvide o trenutnom stanju, planovima za budućnost i potencijalnim preprekama koje se moraju prevladati. Hoće li digitalna budućnost Bosne i Hercegovine značiti kraj za pečate, šaltere i beskrajne papire – NetWork konferencija će se posvetiti traženju ključnih odgovora na ova i slična pitanja.
Za sve one koji žele biti dio ovog izuzetnog događaja, napomena da su regularne kotizacije u prodaji do 9.10.2023. a za grupne prijave obezbjeđeni su popusti. Sve najnovije informacije mogu se pronaći na službenoj stranici konferencije: www.networkkonferencija.ba.