Dionice Mercatora prebačene s Agrokora na Fortenova grupu

Prijenos dionica Mercatora odvijao se istodobno s refinansiranjem Mercatorovog zaduženja kod 55 banaka od strane Fortenova grupe, u ukupnom iznosu od 385 miliona eura

0
433
Spekuliše se o novom vlasniku Mercatora

Danas je 69,57 posto dionica Poslovnog sistema Mercator prebačeno s Agrokora na Fortenova grupu, čime je Mercator postao integralni dio poslovnog područja maloprodaje Fortenova grupe, koja je sada vlasnica 88,1 posto Mercatora.
Prijenos dionica Mercatora odvijao se istodobno s refinansiranjem Mercatorovog zaduženja kod 55 banaka od strane Fortenova grupe, u ukupnom iznosu od 385 miliona eura.
U suradnji sa svojim kreditorima HPS Partners i VTB-om, Fortenova grupa osigurala je potrebna sredstva te u cijelosti zamijenila navedeni Mercatorov dug i na taj način osigurala neometan prijenos vlasništva Mercatora s kompanije u stečaju na stabilnu kompaniju, konsolidirane vlasničke i vjerovničke strukture. Maloprodajna mreža Fortenova grupe od danas se sastoji od oko 2,5 hiljade prodajnih mjesta Mercatora i Konzuma s ukupno 39 hiljada zaposlenika koji rade na pet tržišta u regiji s gotovo 20 miliona stanovnika.
Agrokor je dionice Mercatora stekao 2014. godine, no Mercator do danas nije bio operativno integriran u poslovanje svoga vlasnika.
“Fortenova grupa je od danas ponosna vlasnica Mercatora. S Mercatorom u Fortenova grupi konsolidiramo najveću regionalnu maloprodajnu mrežu, povećavamo stabilnost lanca opskrbe, radnih mjesta, poreznih prihoda država u kojima poslujemo te otvaramo nove prilike i nastavljamo podržavati rast lokalnih dobavljača”, izjavio je Fabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe.
Peruško je naglasio da će nakon integracije Mercatora i prodaje Poslovnog područja zamrznuta hrana, Fortenova grupa s preko 50 hiljada zaposlenika biti najveći poslodavac u regiji, koji ostvaruje približno 5 milijardi eura prihoda i operativnu dobit veću od 270 miliona eura te koji u ovoj godini, unatoč nastavku pandemije, planira realizirati više od 125 miliona eura kapitalnih ulaganja.
“Današnje zaključenje dodatnog financiranja koje je omogućilo prijenos Mercatora u potpunosti je u skladu s našim strateškim financijskim planovima. U posljednjih nekoliko tjedana napravili smo veliki napredak u ispunjavanju planova ne samo s ovim aranžmanom refinanciranja, već i s prodajom Poslovne grupe zamrznute hrane kao i netemeljnih dijelova poslovanja Fortenova grupe te ostvarivanjem snažnih poslovnih rezultata u prvom kvartalu ove godine. U središtu ovih procesa nalazi se multinacionalni tim brojnih kolegica i kolega, smještenih u više država, koji su odradili ogroman posao i zaslužuju veliku pohvalu za sve što je postignuto”, komentirao je James Pearson, izvršni direktor za financije Fortenova grupe.
“Kao kompanija koja surađuje s preko 3.000 dobavljača i godišnje realizira 1,2 milijarde eura vrijednosti nabave od lokalnih i regionalnih partnera, ovo je spajanje izvrsna poslovna prilika za dugoročni razvoj njihovih robnih marki”, istaknuo je Tomislav Čizmić, predsjednik Uprave Mercatora.
Prema njegovim riječima, uz ubrzani nastavak digitalizacije i razvoj digitalnih višekanalnih platformi, prioriteti Mercatora u konsolidaciji maloprodaje Fortenova grupe su jačanje trgovinske mreže i razvoj moderne logističke infrastrukture.