Dobit BH Telecoma lani 70,1 milion KM, za 48,5% veća u odnosu na plan

0
559
Zadovoljni rezultatima poslovanja BH Telecoma: Kahriman, Novalić i Lasić

Ukupni prihodi kompanije BH Telecom u 2021. godini iznosili su 471,6 miliona KM, što je više za 14,5 miliona KM u odnosu na prihode iz 2020. godine, odnosno za 1,1 milion KM više u odnosu na godišnji plan prihoda. Ukupni rashodi iznosili su 401,5 miliona KM i manji su za 3,6 miliona KM, rekao je generalni direktor BH Telecoma Sedin Kahriman na godišnjoj pres-konferenciji.
Ostvarena bruto dobit za 2021. godinu je veća za 48,5% u odnosu na planiranu i iznosi 70,1 milion KM.
“Od 2018. do 2021. godine BH Telecom je podržao više od 2.500 različitih projekata, manifestacija i društveno korisnih aktivnosti pravnih lica sa područja cijele BH sa ukupnim iznosom od oko 13 miliona KM, dok smo u zadnjih deset godina donirali ukupno 10 miliona KM”, rekao je Kahriman.
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić kazao je da je 2021. bila jedna od najznačajnijih godina za BH Telecom kada je riječ o ulaganjima u digitalnu transformaciju i u produkciju domaće kinematografije.
“BH Telecom je u budžet Federacije BiH uplatio 76,5 miliona KM. U tom iznosu je sadržana i dodatna dividenda od 45 miliona KM za finansiranje infrastrukture Aerodroma Bihać, kao i izgradnju cestovne infrastrukture u Tuzlanskom kantonu. Treba naglasiti da je BH Telecom u prethodnoj deceniji uplatio u budžet FBiH čak 756,9 miliona KM”, rekao je Novalić.
Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić rekao je da su postignuti finansijski rezultati impresivni i svrstavaju BH Telecom u najveće kompanije koje već godinama značajno doprinose budžetu FBiH.
Istakao je i značaj kompanije BH Telecom koja je pokrenula izgradnju jedinstvene platforme za audio-vizuelni sadržaj BH Contentlab, pokrenula platformu za start-up projekte BH Techlab sa najvećim budžetom za inovacije u iznosu od 15 miliona KM, te realizovala aktivnosti na ostvarivanju saradnje sa svjetski priznatim IT kompanijama i domaćim IT kompanijama sa kojima kreira najsofisticiranija rješenja za tržište u BiH i izvan BiH.
Na prigodnoj konferenciji za medije, predstavljen je i prvi smart poligon u BiH koji se realizuje u okviru BH Smart Lab platfome BH Telecoma. Smart poligon je skup lot usluga koje korisnicima na jednom mjestu nude pametna rješenja u vidu pametnog parkinga, pametne punionice, pametne rasvjete i pametnog odvoza smeća.