Dodijeljene nagrade DOBRO za filantropiju 2019

0
736
Nagrada DOBRO za filantropiju 2019 je dodijeljena u tri glavne kategorije

Fondacija Mozaik je u petak, 22.3. u sarajevskom Hotelu Evropa, na svečanoj ceremoniji nagradila osobe i kompanije koje doprinose društvenom razvoju i tako zahvalila svima koji svjesno i planski čine DOBRO.
Nagrada DOBRO za filantropiju 2019 je dodijeljena u tri glavne kategorije: za korporativnu filantropiju, za korporativno volontiranje i za individualnu filantropiju. Komisija je odlučila da ove godine dodijeli i dvijespecijalne nagrade.
Specijalnu nagradu za porodični doprinos razvoju filantropije je dobila porodica Ćorović koja je za pomoć drugima izdvojila više od 2.500 sati u godini. Aleksandar-Radesa svojom sestrom Anastasijom vodi humanitarno udruženje ‘Srce na dlanu’ koje pomaže socijalno ugroženim porodicama i djeci s teškoćama u razvoju.
Drugu specijalnu nagradu za individualni doprinos razvoju filantropije, dobila je Žana Alpeza, žena koja je svoj život posvetila drugim ljudima i životinjama kroz volonterski rad u udruženju osoba s invaliditetom ‘Nada’ i Centru za osobe s posebnim potrebama u Konjicu.
Građanke i građani su nominirali preko 100 osoba i kompanija kojima su željeli zahvaliti za filantropske aktivnosti.
Neovisna komisija, u kojoj su volontirali Jasna Jašarević, direktorica prve ‘community’ fondacije u BiH, Ejub Kučuk, direktor agencije MITA Group, Amra Omeragić, viša službenica za investicije firme Finance in Motion i Drago Gverić, direktor Inovacionog centra Banja Luka, imala je težak zadatak da među finalistima odabere one koji ovogodišnju nagradu najviše zaslužuju.
Nagrada za korporativnu filantropiju u kategoriji srednje kompanije dodijeljena je R&S d.o.o. Sarajevo, čiji je primarni filantropski cilj omogućiti djeci koja su u stanju socijalne potrebe odrastanje u boljim uvjetima kroz mjesečne stipendije ‘Stipendije za sretno djetinjstvo’, ali i mnogobrojne društveno-odgovorne aktivnosti.
U kategoriji velike kompanije, nagrada za korporativnu filantropiju dodijeljena je Bosna Bank International, koja filantropski djeluje kroz BBI Charity Fond, stipendiranje djece, edukaciju javnosti o poduzetništvu, finansijsku i mentorsku podrškunovim biznisima.
Kompanija Bauerfeind je sponzorisanjem klubova za osobe s invaliditetom, udruženja i osoba koje boluju od dijabetesa te podizanjem svijesti o zdravlju, pokazala najviše među srednjim kompanijama.
U kategoriji velikih kompanija nagrada je dodijeljena Sparkasse Bank dd BiH čiji uposlenici i uposleniceučestvuju u projektima poput ekoloških akcija, podrške mladim poduzetnicima, nesebično pružajući svoje znanje, vještine i vrijeme na volonterskoj osnovi.
Nagradu za individualnu filantropiju u kategoriji od 17 do 35 godina dodijeljena je Ibri Puce, 25-godišnjem volonteru Crvenog križa i Udruženja građana Zajedno za naš gradiz Mostara.
Učitelj Ramo Hastor, koji je pomogao gotovo 2000 djece obilazeći siromašne porodice širom BiH i pomažući im dadostignu svoj puni potencijal kroz stipendiranje u Fondaciji Hastor, osvojio je nagradu za individualnu filantropiju u kategoriji preko 35 godina.
Ovogodišnja dodjela nagrada DOBRO za filantropijuje organizirana u okviru projekta Sign up For Impactu partnerstvu sa SIGN mrežom i uz finansijsku podršku Evropske unije i Balkanskog fonda za demokratiju.