Dolar oslabio u odnosu na euro i jen: Godinu bi mogao završiti s gubitkom od 10 posto

0
1265
Kada cijene dionica rastu, kurs dolara slabi i obrnuto

Američki dolar je danas na međunarodnim tržištima pao na najniži nivo u više od tri mjeseca prema korpi drugih najznačajnijih svjetskih valuta i na putu je najvećeg gubitka od 2003. godine.
Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je pao na najniži nivo u posljednja tri mjeseca i na putu je da 2017. godinu završi na gubitku od gotovo 10 posto.
Euro je, međutim, zabilježio najviši nivo u tri mjeseca prema dolaru, od 1,1982 dolara, što znači da je ojačao 0,25 posto u usporedbi sa završetkom trgovanja dan ranije. U ovoj je godini ojačao gotovo 14 posto i na putu je da godinu zaključi na najvećem godišnjem dobitku od 2003. godine.
Dolar je u petak oslabio i 0,3 posto prema jenu, na 112,56 jena, najniži nivo u 10 dana. Ovu bi godinu tako mogao završiti u minusu od gotovo četiri posto.
Dolar je 2017. godinu započeo oko najviših nivoa u 14 godina prema korpi valuta zbog očekivanja ulagača da će američki predsjednik Donald Trump uvesti ekonomske poticajne mjere koje će poduprijeti i inflaciju, a posljedično dovesti i do viših kamatnih stopa, što bi poduprlo dolar.
Uzlet dolara počeo je kasnije gubiti na snazi zbog zabrinutosti hoće li Trump uspjeti provesti obećane poteze, a na ruku mu nije išlo ni to što je rast u ostatku svijeta ojačao, pa su centralne banke drugih zemalja polako počele zaoštravati monetarnu politiku, smanjujući time razlike u politikama američke centralne banke Fed i centralnih banaka drugih zemalja, prenosi Hina.
Što se britanske funte tiče, premda je još uvijek nekih više od 10 posto na gubitku prema dolaru u usporedbi s junom 2016. godine kad je održan referendum o izlasku iz Evropske unije, u 2017. je ojačala 9,5 posto, što je njen najsnažniji uspon od 2009. godine. Funta je danas ojačala 0,5 posto prema dolaru, na 1,3511 dolara, najviši nivo u tri tjedna.
Kriptovaluta Bitcoin danas se zadržala na 14.500 dolara na tržištu Bitstamp, nakon što je u trgovanju dan ranije oslabila šest posto. Drži se tako ispod rekordnih nivoa nedaleko 20.000 dolara, koje je nakratko dosegnula prije 12 dana, no i dalje je na putu dobitka od 1.400 posto u 2017. godini.