Dom naroda Parlamenta BiH usvojio izmjene Zakona o akcizama

0
1153
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH većinom glasova usvojio budžet i u drugom čitanju (Foto: Arhiv)

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas su po skraćenom postupku usvojili Prijedlog zakona o akcizama, a što će omogućiti povećanje akcize na naftu i naftne derivate. Ovo je peti pokušaj Vijeća ministara da se usvoji ovaj prijedlog.
Svi su delegati bili za, izuzev Marija Karamatića koji je glasao protiv.
Komisija za finansije i budžet ovog doma podržala je danas principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, Prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda te Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.
Usvojeno je da se na Predstavničkom domu ovi zakoni razmatraju bez mišljenja Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma, navodi agencija Patria.
Delegati su glasali i u drugom čitanju bez zasjedanja komisija. Dakle Zakon je u Domu naroda usvojen u oba čitanja. Halid Genjac je nakon toga predložio da sada Dom naroda bude predlagač ovog Zakona u Predstavničkom domu i da se usvaja po hitnom postupku. Taj zaključak je usvojen.
Podsjećamo, ovim izmjenama predviđeno je povećanje putarina na gorivo u visini od 15 feninga po litru, koje će biti namjenski iskorišteno za izgradnju autocesta i cesta te za rekonstrukciju cestovne infrastrukture u BiH.