Državljani BiH od 29. maja mogu putovati u Kinu bez viza

0
1140
Kineska ambasadorka Bo je ministru Crnadku predala treću notu kojom se potvrđuje ukidanje viza

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se danas sa ambasadorkom Narodne Republike Kine u BiH Chen Bo. Tom prilikom, ambasadorka Bo je ministru Crnadku predala treću notu, kojom se potvrđuje da će Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade NR Kine o međusobnom ukidanju viza za nosioce običnih pasoša stupiti na snagu 29. maja 2018. godine.
Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade NR Kine o međusobnom ukidanju viza za nosioce običnih pasoša potpisan je 27. novembra 2017. godine u Budimpešti. Sporazumom je propisano da državljani obiju strana mogu bez vize ulaziti i boraviti na teritoriji druge države do 90 dana, u bilo kojem periodu od 180 dana.
Kineska strana je u decembru 2017. obavijestila Ambasadu BiH u Pekingu da je proces ratifikacije na njihovoj strani završen. Sporazum je u BiH ratifikovan i objavljen u Službenom glasniku 27. aprila 2018. godine a Ministarstvo vanjskih poslova BiH je o tome obavijestilo kinesku ambasadu 30. aprila 2018. godine.
Sporazumom je regulisano da će stupiti na snagu 30 dana nakon prijema posljednjeg pismenog obavještenja da su ispunjene unutrašnje zakonske procedure za stupanje Sporazuma na snagu. S obzirom na to da je nota Ministarstva vanjskih poslova BiH primljena u Ambasadi NR Kine 30. aprila 2018. godine, u trećoj noti koju je ambasadorka Kine danas uručila ministru Crnadku, kao datum stupanja Sporazuma na snagu utvrđen je 29. maj 2018. godine, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.