Dva miliona KM iz budžeta BiH za troškove nabavke vakcine

0
326
Potvrđena isporuka Pfizer vakcina iz COVAX mehanizma

Vijeće ministara BiH danas je usvojilo Informaciju o prihvatanju podrške UNICEF-a u procedurama nabavke vakcina za Bosnu i Hercegovinu u okviru mehanizma COVAX i osiguranju finansijskih sredstava za ispunjavanje obaveza iz Ugovora o nabavci vakcina sa Globalnom alijansom za vakcine (GAVI) protiv Covid-19.
Na sjednici je donesena Odluka o odobravanju višegodišnjeg projekta finansiranja troškova iz ugovornih aranžmana za nabavku zdravstvenih protivmjera protiv Covida-19 za period 2020. – 2022. godine i korištenju sredstava iz Budžeta BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu u iznosu od 2 miliona KM. Ova sredstva su namijenjena izmirenju troškova nastalih u procesu nabavke vakcine u BiH, uključujući između ostalog, isporuku, uvoz i raspodjelu vakcina, troškove transporta, skladištenja, te osiguranja kvaliteta.
VMBiH usvojilo je Informaciju o potrebi hitne podrške Evropske komisije za osiguravanje dodatnih i jačanje postojećih kapaciteta hladnih lanaca i vakcinalnog materijala u BiH.
Ministarstvo civilnih poslova BiH će dostaviti Evropskoj komisiji, putem Direkcije za evropske integracije i Kancelarije državnog IPA II koordinatora, zahtjev za hitnu podršku za osiguravanje dodatnih i jačanje postojećih kapaciteta hladnih lanaca i vakcinalnog materijala u BiH, sa projektnim prijedlozima Federalnog ministarstva zdravstva, Ministarstva zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske i Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta BiH.
VMBiH donijelo je ove zaključke, nakon što je informisano da Evropska komisija razmatra mogućnost preraspodjele sredstava iz regionalnih IPA II fondova kako bi se partnerima sa Zapadnog Balkana dodijelila bespovratna sredstva za kupovinu doza vakcina protiv Covid-19.
Zasad još nije poznato koliko bi sredstava na ovaj način mogla dobiti BiH, ali od ukupnog iznosa oko 85% će biti utrošeno kupovinu vakcina, dok će preostali iznos sredstava, oko 15%, biti iskorišten za kupovinu vakcinalnog materijala i opreme.