Dvije milijarde eura ekonomske razmjene Italije i BiH u ovoj godini

0
646
Ekonomski forum Italija - BiH održan je u Sarajevu u organizaciji ambasade Republike Italije u BiH

Republika Italija drugi je vanjskotrgovinski partner Bosne i Hercegovine. Ove godine ekonomska razmjena ove dvije zemlje iznosit će skoro 2 milijarde eura što je jednako našoj razmjeni sa Katarom. Ponosimo se ovim podacima i sigurno ćemo nastaviti zajednička ulaganja, istakao je ambasador Republike Italije u BiH, Nicola Minasi, na današnjem Ekonomskom forumu ‘Italija – BiH’.
Dvodnevni forum koji je u Sarajevu okupio više od 70 italijanskih firmi koje posluju u BiH, održan je kao prateći program konferencije ‘Italija i BiH: Balkan i EU kroz stoljeća – 155 godina od otvaranja prvog Generalnog konzulata Italije u Sarajevu’.
“UniCredit Bank je najveća kompanija u BiH, a italijanske banke trenutno pokrivaju 30 posto bankarskog tržišta u BiH. Također, naš veliki brand Nordica ovdje proizvodi veliki broj svoje poznate obuće. Odlazak ljudi iz ove zemlje je ozbiljan problem i zbog toga se mora raditi na ekonomiji jer samo ona može zadržati mlade u BiH“, dodao je ambasador Minasi.
Predsjednica komisije za vanjske odnose i EU Zastupničkog doma parlamenta Italije, Marta Grande, naglasila je da vlast u Bosni i Hercegovini treba podržati kompanije koje izvoze i kreću se prema Evropskoj uniji.
“Ulazak Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju podrazumijeva i lakši ulazak italijanskih kompanija na bh. tržište, a posljedično još veću i intenzivniju ekonomsku saradnju. Mi iz Parlamenta Italije smo tu jer želimo pomoći odnosima naših zemalja u političkom, ekonomskom i svakom drugom smislu“, navela je Marta Grande.
Posebno predstavljanje na današnjem forumu imalo je Udruženje italijanskih privrednika (Confindustria) koje je najveća italijanska i jedna od najvećih evropskih poslovnih asocijacija koja okuplja 150 hiljada kompanija i 5,5 miliona zaposlenih.
“Confindustria u BiH prisutna je već sedam godina i predstavljamo sigurnu luku za naše kompanije koje posluju ovdje. Naš glavni zadatak u BiH je da predstavljamo kulturu i filozofiju italijanskih kompanija te da pojednostavimo komunikaciju sa svim nivoima vlasti što je više moguće“, kazao je Erich Cossutta u ime ovog udruženja.
Na forumu je najavljeno i održavanje velike konferencije Connext 2020 koju u februaru u Milanu organizuje krovno Confindustria udruženje.
“Ove godine očekujemo okupljanje 7000 naših članova iz 13 država u kojima djelujemo. Posebno smo fokusirani na B2B sastanke, a očekujemo 450 kompanija izlagača i 200 prezentacija. Strane kompanije imaju mogućnost besplatnog učešća i ovom prilikom pozivam sve bh. kompanije da nam se pridruže“, istakla je Letizia Pizzi iz ureda za međunarodnu saradnju Confindustria.
Italijanske firme u BiH prisutne u gotovo svim sektorima privrede: metaloprerađivačkoj, hemijskoj, tekstilnoj, obućarskoj, drvnoj, kućanskoj i građevinskoj industriji te proizvodnji namještaja.