Džindić: Vlada FBiH ostaje uz radnike Aluminija, i dalje se traže strateški partneri

0
935
Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić danas je na pres-konferenciji u Sarajevu govorio o
Nakon što je Aluminij d.d. Mostar u ponoć isključen s elektroenergetske mreže, danas je ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da Vlada Federacije BiH ostaje uz radnike i da očekuju informacije Nadzornog odbora i Uprave o načinu gašenja ovog mostarskog kombinata.
“Pratili smo situaciju i bili u kontaktu sa Upravom i Nadzornim odborom. Od Uprave i NO tražimo pismeni izvještaj o tome da li je sve zakonito urađeno kao i kakva su stanja postrojenja nakon gašenja struje u Aluminiju. Također, tražimo i informaciju o svim plaćanjima prema dobavljačima od početka godine, kako bismo mogli razmotriti zašto nije vršeno plaćanje prema Elektroprivredi HZHB”, kazao je Džindić.
Dodao je i da traže informacije o utjecaju gašenja Aluminija na lokalnu zajednicu.
“Mi ćemo se pobrinuti za sve radnike koji trebaju u penziju. Vlada FBiH će pomoći radnicima da im se uveže staž i odu u zasluženu penziju. Nastavit ćemo razgovarati s mogućim strateškim partnerima. Ne vjerujem da će obustava rada ili odlazak u stečaj promijeniti nakane mogućih investitora jer su upoznati da je dosadašnji način rada Aluminija bio nemoguć”, kazao je Džindić.
On je izjavio i da se ne zna tačno koliko bi ponovno pokretanje proizvodnje u Aluminiju moglo koštati.
“Da smo imali čarobni štapić i da smo sinoć prije ponoći izmirili sva dugovanja, treća smjena bi već pravila novi gubitak. Ovakav model rada Aluminija je bio neodrživ”, dodao je Džindić.
Na pitanje novinara kako će situacija sa Aluminijom uticati na privredu u FBiH i državi, Džindić je kazao da te podatke trenutno nema niko, prenosi agencija NAP.
“Od Uprave i Nadzornog odbora tražili smo da u informaciji naprave i procjenu uticaja na lokalnu sredinu. Informacije koje imaju i cijene koje plaćaju prema Elektroprenosu, Poreznoj upravi i svim drugim fondovima su u Aluminiju. Te informacije će, nadam se, do sutra doći i onda ćemo ih saopćiti”, kazao je resorni ministar.
On je dodao da više nije u pitanju da li može Aluminij proizvoditi, već da li može proizvoditi po tržišnim uslovima.
“Svaki ozbiljan investitor će napraviti analizu i model po kojem će firma ostvarivati profit. Sve drugo mora srezati, ma šta god to značilo”, rekao je Džindić.
Na pitanje šta će biti sa dugom Aluminija prema Elektroprivredi HZHB, Džindić je kazao da neće biti opraštanja dugova, ali i usporedio ugovore koje je ova kompanija potpisivala sa Elektroprivredom HZHB i Elektroprivredom BiH. Aluminij je Elektroprivredi HZHB struju plaćao puno skuplje, ali Džindić kaže da je u oba slučaja poslovao s gubitkom i da struja nije jedini problem.
Proteklih nekoliko godina Aluminij posluje s gubitkom, a ukupni dug kompanije iznosi gotovo 400 miliona KM, od čega se više od polovine odnosi na dug za potrošenu električnu energiju.