Džindić: Za rudnik Breza ima rješenja, RMU Zenica nema način da se zaduži

0
627
Džindić pozvao predstavnike KS na sastanak o zaštiti građana od posljedica poskupljenja gasa

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, zajedno s predstavnicima Porezne uprave FBiH, Elektroprivrede BiH i menadženta rudnika mrkog uglja Zenica i Breza, danas je u Sarajevu održao sastanak posvećen stanju u ovim rudnicima.
Ministar Džindić je, prezentirajući zaključke sa sastanka, rekao da za Rudnik Breza ima rješenja i da se ‘u narednih pet-šest dana očekuje da ona budu posložena’.
“Prvi zaključak je da Rudnik Breza, uz saglasnost EPBiH, u narednih nekoliko dana ide u dodatno kreditno zaduženje, čime će izmiriti svoje obaveze, koje po rješenju Porezne uprave iznose 6,5 miliona KM. Iza toga ide novi plan otplate starih dugova, uz tekuće, mjesečno plaćanje obaveza”, kazao je Džindić.
Kada je riječ o RMU Zenica, koji zapošljava nešto manje od 1.500 radnika, i u kojem obustava rada na donosi dnevne gubitke od oko 50.000 KM, Džindić je rekao da taj rudnik trenutno nema način da se kreditno zaduži i plati dugove.
“Upravi i Nadzorom odboru Rudnika Zenica dali smo rok od deset dana da se očituju i daju kompletnu informaciju Upravi i Nadzornom odboru EPBiH, a da oni u roku od deset dana zakažu sjednice i razmotre situaciju u kojoj Rudnik trenutno posluje”, kazao je federalni ministar.
Podsjetio je da u sklopu RMU Zenica djeluju tri rudnika – Stranjani, Stara Jama i Raspotočje, od čega su prva dva neprofitabilna i treba ih zatvoriti, dok se za Raspotočje još ne zna da li će doživjeti istu sudbinu.
“Prema planu iz 2015., Stranjani su neprofitabilani, akumuliraju loš, negativan rezultat i ovaj rudnik već je trebao biti zatvoren. Stara jama je, također, ekonomski neodrživa, dok za Raspotočje treba uraditi rudarski projekt, odnosno analizu koja će pokazati ekonomsku i tehničku opravadanost budućeg funkcionisanja”, kazao je Džindić, objasnivši da u Raspotočju postoji i problem akumulacije vode koju je teže izbaciti, nego li eksploatisati samu rudu, saopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.
Prema riječima Džindića, na današnjem sastanku donesen je i zaključak prema kojem se svi rudnici, odnosno njihovi direktori i nadzorni odbori moraju aktivirati da obaveze prema Poreznoj upravi budu redovno plaćene.
“U suprotnom, trebaju sami podnijeti ostavke ili će Federalno ministarstvo, putem EPBiH, naložiti zamjene izvršnih i generalnih direktora i članova nadzornih odbora, jer nisu u mogućnosti pratiti rad Vlade FBiH. A rad Vlade FBiH se bazira na tome da porezi i doprinosi moraju biti plaćeni na vrijeme”, rekao je Džindić.