EBRD do sada u BiH investirao 2,3 milijarde eura

0
771
Zvizdić, Bevanda i Šarović razgovarali s predsjednikom EBRD-a

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić sa zamjenicima, ministrom finansija i trezora Vjekoslavom Bevandom i ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirkom Šarovićem, razgovarao je danas u Sarajevu sa delegacijom Evropske banke za obnovu i razvoj koju je predvodio predsjednik EBRD-a Suma Chakrabarti.
Zvizdić je iskazao zahvalnost Chakrabartiju i cjelokupnom timu EBRD-a i rekao da održavanje sastanka EBRD-a u Sarajevu predstavlja veliko priznanje Bosni i Hercegovini. Istaknuo je činjenicu da su ukupna ulaganja EBRD-a u BiH 2,3 milijarde eura kroz 160 projekata.
Predsjednik Chakrabarti se zahvalio predsjedavajućem Zvizdiću na velikoj angažovanosti Vijeća ministara BiH na organizaciji Konferencije, kao i na gostoprimstvu i istaknuo da je godišnji sastanak odbora guvernera EBRD-a izuzetno važan događaj za BiH i za region u cjelini. Rekao je da će godišnja Skupština EBRD-a koja se ove godine održava u Sarajevu biti jedinstvena prilika da se grad i zemlja predstave kao mjesto za biznis.
Chakrabarti je iskazao spremnost da se poveća obim investiranja u BiH u odnosu na ranije godine što je rezultat četverogodišnjeg zajedničkog rada EBRD-a i Vijeća ministara BiH. Naglasio je da je EBRD prijatelj BiH i stavio poseban akcenat na podršku razvoju privatnog sektora, regionalne i evropske integracije i unapređivanje energetske učinkovitosti.
Godišnji sastanak odbora guvernera EBRD-a 2019. godine u Sarajevu je jedan od najvažnijih događaja u BiH kojem je prijavljeno prisustvo preko 3000 učesnika, te veliki broj biznismena i investitora iz cijelog svijeta.