EBRD očekuje u 2019. rekordnih 10 milijardi eura investicija

0
851
Suma Chakrabarti, predsjednik EBRD-a

Ekonomska integracija zemalja Zapadnog Balkana je ključna za reforme koje mogu donijeti održiv rast regiona, izjavio je predsjednik EBRD-a Suma Chakrabarti, u uvodnom panelu članova Odbora guvernera ove međunarodne finansijske institucije.
Obraćajući se prisutnim na Godišnjoj skupštini, Chakrabarti je također predstavio i planove ove međunarodne institucije za budući period.
“Za EBRD će 2019. biti ključna godina. To će biti početak naših budućih promjena koje će, uz nastojanje za povećanjem količine naših investicija i projekata u svim regijama, istovremeno zahtijevati i povećanje kvaliteta našeg rada“, rekao je Chakrabarti.
Predsjednik EBRD-a je istakao da je ova finansijska institucija u prethodne tri godine, svake godine ulagala skoro 10 milijardi eura.
“Nadam se da ćemo u 2019. godini, po prvi put u svojoj historiji, preći granicu od 10 milijardi eura”, rekao je predsjednik EBRD-a.
Chakrabarti je naglasio i značaj koji EBRD pridaje ostvarivanju pozitivnih promjena na području zemalja Zapadnog Balkana, ističući integraciju kao ključ uspjeha za ovo područje.
Osvrnuo se i na temu infrastrukturne integracije, odnosno povezivanja regije putem cesta, željeznica, luka, aerodroma i telekomunikacija, što će olakšati kretanje, kako ljudi, tako i robe. Istovremeno, kao snažnu kariku integracije vidi i investicione tokove, koji mogu biti od velike pomoći ekonomijama koje pate od visoke stope emigracije.
“To zaista može pomoći da se okončaovaj začarani krug i zaustave migracije radne snage, koja dovodi do pada produktivnosti, smanjenja ulaganja, a potom i daljnje emigracije”, rekao je Chakrabarti.