ECB povećao pandemijski otkup duga za 500 milijardi eura

0
485
Evropska centralna banka podigla kamatne stope šesti put zaredom

Evropska centralna banka (ECB) pojačala je svoje napore u zaštiti eurozone od moguće dvostruke recesije objavivši dodatne monetarne poticaje i poručivši da će upumpavati novac dok pandemijska kriza ne završi.
ECB je sredinom ove sedmice, u skladu s očekivanjima analitičara, proširio svoj pandemijski program otkupa obveznica za još 500 milijardi eura, iako je produženje njegova trajanja nešto manje od prognoza.
S obzirom da je ekonomski rast eurozone negativno pogodio drugi val zatvaranja privrede (doduše nešto blaži nego proljetni) analitičari su očekivali dodatnu monetarnu podršku ECB-a.
Na zasjedanju u četvrtak Vijeće guvernera je odlučilo zadržati sve tri ključne kamatne stope na dosadašnjim nivoima (0, 0,25 i -0,50 posto).
U ECB-u očekuju da će ključne kamatne stope ostati na sadašnjim ili još nižim nivoima dok ne bude vidljivo da se stopa inflacije približava blizu dva posto.
Dok je odluka o zadržavanju kamatnih stopa bila očekivana, oči finansijskih analitičara bile su uprte u odluku o povećanju i produženju Pandemijskog vanrednog programa otkupa (PEPP), piše Poslovni.hr. ECB ga je povećao za još 500 milijardi eura, iako su finansijski analitičari očekivali najmanje 1,85 biliona eura.
Za ovaj je program prvobitno izdvojen iznos od ukupno 750 milijardi eura koji se trebao provoditi barem do kraja 2020. godine.
Prema odluci ECB-a iz juna ove godine, PEPP je povećan za 600 milijardi na ukupno 1,35 biliona eura i produljen najmanje do juna 2021. godine. Dok su analitičari očekivali da će trajanje PEPP-a biti produženo do kraja 2022. godine, ECB je najavila njegovo gašenje najranije krajem marta 2022. godine.