EIB i EBRD kreditiraju izgradnju autoputa Banja Luka – Doboj

0
3187
Za izgradnju autoputa Banja Luka - Doboj 47 miliona eura iz EIB-a

Vijeće ministara BiH danas je utvrdilo Prijedlog ugovora o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske investicijske banke (EIB) za autoput Banja Luka – Doboj B, vrijedan 47 miliona eura.
Sredstva su namijenjena izgradnji autoputa s dvjema trakama dužine 72 kilometra između Banje Luke i Doboja, koji je paralelan s Koridorom X u Hrvatskoj te se spaja na Koridor Vc.
Sredstvima EIB-a finansirat će se izgradnja dionice Banja Luka – Prnjavor u dužini 35 kilometara, dok je EBRD osigurao sredstva za izgradnju dionice Prnjavor – Doboj, duge 37 kilometara.
Kredit je alociran na Republiku Srpsku s rokom otplate od 25 godina, uključujući grejs period od četiri godine, a završetak projekta planiran je za prvu polovinu 2020. godine.
Takođe, Vijeće ministara BiH donijelo je i Odluku o odobravanju izdavanja državne garancije u iznosu 70 miliona eura po Ugovoru o zajmu (projekt Koridor Vc u Republici Srpskoj – dio I) između JP Autoputevi Republike Srpske d.o.o. Banja Luka i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).
Izgradnjom autocestovne veze Banja Luka – Doboj omogućit će se povezivanje evropskog pravca E 661 (Gradiška – Banja Luka – Mrkonjić Grad – Livno – Split) i Koridora Vc (Šamac – Doboj – Zenica – Sarajevo – Mostar – Ploče), čime se Republika Srpska uključuje u razvoj cestovne infrastrukture u BiH.