EIF i UniCredit: Podrška MSP u centralnoj i istočnoj Evropi povećana na milijardu eura

0
649
EIB daje kredit od 65 miliona eura UniCredit bankama u BiH te ProCredit banci

Evropski investicioni fond (EIF) i UniCredit dogovorili su se da povećaju garanciju InnovFin-a za MSP sa ciljem poboljšanja pristupa izvorima finansiranja za inovativna mala i srednja preduzeća, te kompanije male i srednje kapitalizacije u devet zemalja.
Ovaj novi sporazum omogućava UniCreditu da, putem svojih devet banaka i šest leasing društava širom centralne i istočne Evrope, ponudi dodatno finansiranje u vrijednosti od 500 miliona eura inovativnim kompanijama u Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Rumuniji, Srbiji, Slovačkoj i Sloveniji. To znači da će MSP i kompanije male i srednje kapitalizacije u tim zemljama imati pristup sredstvima od ukupno 1 milijardu eura putem široke mreže UniCredita u regiji CIE.
Ova transakcija koristi prednost podrške Horizonta 2020, koji predstavlja Okvirni program EU za istraživanje i inovacije, kao i Evropskog fonda za strateška ulaganja (EFSI) – središta Investicionog plana za Evropu.
Banke u Bosni i Hercegovini i Srbiji, te leasing društvo u Srbiji koristit će podršku garancije koju daje EIF, a koja je podržana kroz program Horizont 2020, dok će ugovore o garancijama sa bankama i leasing kompanijama u Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj Republici, Slovačkoj, Mađarskoj, Rumuniji i Sloveniji podržati EFSI, finansijski stub Investicionog plana za Evropu.