Električni Renault Twingo s cijenom ispod 20.000 eura proizvodit će se u Novom Mestu

0
161
Četvrta generacija Twinga bit će potpuno električno, maleno i prije svega jeftino vozilo

Samo nekoliko dana nakon objave o osnivanju nove kompanije Ampere, specijalizirane za električna vozila, Renault je objavio i nekoliko pojedinosti o planovima za elektrifikaciju ponude u Evropi. Na predstavljanju poslovnih planova najviše je pozornosti privukla najava o oživljavanju još jednog legendarnog modela u gami Renualta: nakon Renaulta 4 i 5, u skorijoj budućnosti kao električni automobil vratit će se i gradski kompakt Twingo.
Četvrta generacija Twinga bit će potpuno električno, maleno i prije svega jeftino vozilo. U asortimanu marke smjestit će se ispod modela 4 i 5, dakle kao ulazni model, s planiranom cijenom nižom od 20.000 eura za evropsko tržište. U prodaju bi trebao stići 2026. godine, a osnovni mu je cilj ponuditi kupcima pristupačno rješenje za gradsku mobilnost.
Renault će novi Twingo dizajnirati i proizvoditi u Evropi, naglašavajući činjenicu da će on biti osnovni alat Grupe za borbu protiv rastuće kineske konkurencije u segmentu jeftinih električnih automobila. Za njegov razvoj bit će zadužena novoosnovana divizija Ampere, iako će se Twingo u konačnici prodavati pod Renaultovom značkom.

Renault Twingo se vraća 2026. godine kao jeftini električni model

Za razliku od prethodnika, imat će petora vrata, LED svjetlosne elemente, ali će zadržati prepoznatljivo ‘lice’, inspirirano prvom generacijom Twinga s početka 1990-ih godina. Cilj kompanije je proizvesti ga za otprilike 50% troška u usporedbi s popularnim SUV-ima C segmenta (kroz uštede na raznim materijalima), pa će mu samim time i prodajna cijena moći biti značajno niža.
Od tehničkih specifikacija nije otkriveno mnogo, ali ono najvažnije je da bi Twingo u električnoj inačici trebao trošiti tek oko 10 kWh na 100 km, dakle gotovo upola manje od prosjeka, a tokom životnog ciklusa imat će 75% niži ugljični otisak od prosječnog klasičnog automobila prodanoga u Evropi ove godine. Navodno će ga se sklapati u Renaultovoj slovenskoj tvornici u Novom Mestu, piše Autonet.hr.
Uz Twingo, najavljeno je da će se Renaultova ponuda električnih modela sastojati od još šest modela: Megane E-Tech (lansiran 2022.), Scenic E-Tech i Renault 5 (početkom 2024.), Renault 4 (2025.) te još dva buduća modela, planirana do 2031. godine.