Električni turistički brodovi za slapove Niagare

0
1222
Električni turistički brodovi trebali bi u pogon biti pušteni polovinom septembra ove godine

Turistička kompanija Maid of the Mist koja organizira brodske posjete izbliza velikim slapovima Niagare u SAD-u odlučila se na elektrifikaciju svoje flote.
U suradnji s tehnološkom kompanijom ABB, koja će proizvesti pogon i baterijski sistem, te Propulsion Data Systemsom koji će izraditi nacrte, američki proizvođač brodova Burger Boat Company iz Wisconsina za Niagarine će slapove proizvesti dva potpuno električni pogonjena turistička broda.
Bit će ovo prvi putnički električni brodovi konstruirani i sklopljeni u SAD-u, a očekuje se da bi u pogon trebali biti pušteni polovinom septembra ove godine. Njima će biti zamijenjeni dizelski brodovi kojima se kompanija sada koristi za prijevoz turista u samu blizinu slapova.
Svaki od brodova imat će kapacitet od oko 520 putnika. Nakon svakog izleta do slapova brodovi će biti priključeni na punjače smještene u pristaništu. Za samo sedam minuta bi se njihove baterije trebale napuniti do 80% kapaciteta, što će im biti dovoljno za sljedeći izlet, piše Bug.hr.
Ukupno bi ova dva električna broda trebala godišnje prevesti preko 1,6 miliona turista i omogućiti im uživanje u veličanstvenim slapovima bez buke motora i ispušnih plinova.