EMA utvrdila moguću povezanost upale srca i mRNA vakcina

0
426
Preporuka je i da se vakcinacija obavlja svim danima u sedmici u periodu od 8 do 20 sati, a po potrebi i duže

Evropska agencija za lijekove (EMA) utvrdila je moguću povezanost između rijetke upale srca i mRNA vakcina protiv covida-19 Pfizer/BioNTecha i Moderne, a preporučila je i da se osobe koje imaju rijetki krvni poremećaj ne cijepe Johnson&Johnsonovim vakcinom.
Srčani problemi miokarditis (upala srčanog mišića) i perikarditis (upala srčane ovojnice) moraju se navesti kao moguće nuspojave dvaju mRNA vakcina, objavio je danas Odbor za sigurnost Eropske agencije za lijekove, prenosi Hina.
Takvi slučajevi dogodili su se u roku od 14 dana od cijepljenja, češće nakon druge doze i kod mladih odraslih muškaraca, navodi EMA. To se poklapa sa zaključcima američkih zdravstvenih dužnosnika objavljenima prošli mjesec.
EMA-in panel rekao je također da se osobe koje imaju sindrom kapilarnog curenja (CLS) ne bi smjele cijepiti Johnson&Johnsonovim vakcinom protiv koronavirusa.
EMA je u junu zatražila da se CLS doda i na popis nuspojava AstraZeneca vakcina.
I AstraZeneca i Johnson&Johnson vakcine koriste različite verzije virusa prehlade kako bi prenijele upute za stvaranje proteina koronavirusa i izazvala imunološki odgovor.
Evropska agencija za lijekove navela je također da je još prerano da bi se moglo znati hoće li biti potrebno više od dvije doze vakcina protiv Covida-19. Vjeruje da su dvije doze za sada dovoljne.
Pfizer/BioNTech navali su da planiraju zatražiti od američkih i evropskih regulatora da odobre docjepljivanje trećom dozom, na osnovi dokaza o povećanom riziku od zaraze šest mjeseci nakon cijepljenja te zbog širenja jako zarazne delta varijante virusa, koja je prvi put identificirana u Indiji.