Emina Šišić iz BBI banke među 50 najuticajnijih žena u oblasti islamskog bankarstva

0
450
Članica Uprave BBI banke Emina Šišić našla se na 33. mjestu liste britanskog Cambridge IFA

Emina Šišić, članica Uprave Bosna Bank International (BBI) svrstana je na listu 50 najuticajnijih žena na svijetu u oblasti islamskog bankarstva za 2020. godinu, prema izboru Cambridge IFA iz Velike Britanije u okviru njihovog programa ‘WOMANi report’.
WOMANi je dio projekta koji Cambridge IFA provodi u cilju osnaživanja žena, te kako bi se shvatio značaj i uloga koju izuzetno nadarene žene igraju u islamskom biznisu i finansijama.
“Naš program WOMANi mali je doprinos globalnom pokretu da svijet postane ravnopravno mjesto za život”, izjavila je svojevremeno dr. Sofiza Azmi, izvršna direktorica Cambridge IFA.
Ovo je treća godina zaredom da Cambridge IFA sastavlja listu 300 najutjecajnijih žena u oblasti islamskog bankarstva, a ove godine članica Uprave BBI banke našla se na 33. mjestu.
Prilikom odabira najutjecajnih žena vršena su opsežna istraživanja među ženama u islamskim finansijama iz cijelog svijeta. Procjena i odabir koji su proveli ekonomski stručnjaci i analitičari izvršeni su koristeći metodologiju zasnovanu na tri faktora: profesionalno vođstvo, zagovaranje i prepoznatljivost utjecaja u industriji.
Emina Šišić rođena je u Sarajevu gdje je završila Ekonomski fakultet na kojem je stekla i titulu magistra menadžmenta. Titulu MBA u međunarodnom poslovanju i menadžmentu stekla je na Griffith College Dublin i Nottingham Trent, University London. Ovlašteni je računovođa od 2005. godine. Uspješnu bankarsku karijeru je ostvarila radeći u nekoliko bankarskih institucija u BiH, kao i u Bosna Bank International gdje je trenutno član Uprave. Funkciju direktorice United Bank of Albania (UBA) u Tirani, Albanija obavljala je od 2013. do 2015. godine.
Cambridge IFA iz Velike Britanije je analitička kuća iz oblasti finansijskih usluga koja je specijalizirana za razvoj savremenih analitičkih alata za evaluaciju poslovnih podataka, procjenu makroekonomskih pokazatelja i praćenje trendova na tržištu.