Emina Tutić, mlada bankarka: Najveća prepreka za čovjeka su riječi ‘ne mogu’ i ‘nije to za mene’

0
461
Učesnica projekta '30 ispod 30' Emina Tutić i njena mentorica Merima Softić iz NLB Banke

Bankarski sektor, iako jedan od najuređenijih u bh. ekonomiji, nije ostao imun na negativne efekte pandemije koronavirusa. Ipak, neke banke su pokazale svoju snagu i stabilnost pri ublažavanju i prevazilaženju ekonomske krize, između ostalog oslanjajući se i na mlade ljude u svojim redovima.
Takav primjer je NLB Banka čije se rukovodstvo itekako oslanja na mlade lidere koji imaju ideje i volju da ih realizuju. Među njima je i Emina Tutić, mlada magistrica ekonomije sa velikim ambicijama u bankarskom sektoru.
Emina je učesnica projekta ’30 ispod 30′ u organizaciji agencije Represent Communications BiH i njenih partnera kojim se žele istaknuti vrijedni mladi ljudi, okosnice svojih kompanija iz različitih oblasti poslovanja.
U razgovoru sa Emininom mentoricom Merimom Softić, voditeljicom poslovnice NLB Banke u centru Sarajeva, saznajemo da je ova mlada djevojka prepoznatljiva po pozitivnoj energiji. Uloga mentora u radu s ovakvim pojedincima je, kako kaže Merima, da sve njihove prednosti prepozna i razvija dobre osobine, pravilno usmjeri energiju i ukaže na stvari koje bi se eventualno trebale popraviti. Ipak, najvažnija uloga mentora je da bude podrška u profesionalnom razvoju mladog čovjeka.
Da takve podrške u NLB Banci ne manjka svjedoči i sama Emina, koja je od trenutka odabira Ekonomskog fakulteta u Sarajevu priželjkivala da profesionalnu karijeru nastavi u banci koja će ulagati u njen razvoj i gdje će joj svaki radni dan predstavljati novi izazov, a poslovni uspjesi zadovoljstvo. Danas priželjkuje da cijelu karijeru provede u bankarskom sektoru.
“U bankarskom sektoru zaposlena sam već tri godine. Prve dvije obavljala sam blagajničke poslove, a posljednju godinu obavljam poslove kreditne službenice. Početak je bio izazovan i pun prepreka, ali nakon nekog vremena sve je počelo teći glatko”, priča nam Emina.
O šefici poslovnice Džidžikovac Merimi Softić ima samo riječi hvale jer su, kako navodi, u zahtjevnim i izazovnim trenucima i zadacima, kakvih nije manjkalo, njeno prisustvo i dobronamjeran i profesionalan savjet donosili značajnu prevagu. Kao osobe koje su utjecale na njen napredak u struci ističe i šefa poslovnice u kojoj trenutno radi Nusreta Joldu, koji je nastavio da širi njeno bankarsko umijeće i objasnio joj širu sliku poslovanja jedne bankarske poslovnice, a poseban utjecaj na nju i kolege ima njegova smirenost u ključnim trenucima i vještina lidershipa.
Tutić je na kraju 2018. godine nagrađena kao najbolja uposlenica banke, što je u značajnoj mjeri podiglo njeno samopouzdanje i želju za daljim napretkom unutar banke.