ENERGA: Radovi učenika iz tehničkih škola privukli pažnju posjetitelja sajma

0
845
Svoje radove na sajmu ENRGA predstavili su i učenici Srednje mašinske tehničke škole iz Sarajeva

U okviru privredno-poslovnog događaja ENERGA 2019, međunarodnog sajma energije, rudarstva, zaštite okoliša i prateće industrije, koji se od 11. do 13. Juna održava u Centru Skenderija u Sarajevu, predstavljeni su radovi učenika iz nekoliko sarajevskih tehničkih škola.
Prezentacija učeničkog stvaralaštva iz oblasti energetike i mehanike, dio je programa Privredne/gospodarske komore FBiH i Kantonalne privredne komore Tuzla.
“Potrebno je vraćati tehniku i tehnologiju u fokus zanimanja mladih ljudi. Ono što su oni pokazali na Energi je nastalo u njihovim skromnim laboratorijama. To su odlične stvari, samo ih treba učiniti vidljivim javnosti, pa zašto ne i potencijalnim investitorima“, rekao je Mirsad Jašarspahić, potpredsjednik PK FBiH.
Radovi učenika JU Srednja škola zanatskih zanimanja Sarajevo, u dva sajamska dana su privlačili veliku pažnju posjetitelja sajma.
“Ovo je samo dio stvari koje tokom školavanja kreiraju učenici naše škole. Ovdje možete vidjeti mali električni automobil, 3D printer, robotsku ruku, semafor za naizmjeničnu regulaciju saobraćaja. Sve su to radovi učenika, dok profesori imaju samo mentorsku ulogu. Raduje nas što ljude zanimaju naši radovi“, kaže Adnan Mlivo, učenik Srednje škole zanatskih zanimanja iz Sarajeva.

Ulaganje u budućnost: Na Energi promovisani radovi učenika tehničkih škola

Pored njih učeničke radove je predstavila i Srednja mašinska tehnička škola iz Sarajeva. Na njihovom štandu najviše pažnje je privukao Stirlingov motor, motor s toplim zrakom koji radi kao klipni motor s vanjskim izgaranjem, a koji je rad učenika trećih razreda.
“Ovo je dobar način da predstavimo školu, promovišemo naše smjerove i zanimanja, a učeničko stvaralaštvo i prostor na ovakvoj manifestaciji su odlična prilika da motivišemo mlade da uče, stvaraju i ostaju ovdje“, kaže Maja Bečić iz Srednje mašinske tehničke škola iz Sarajeva.
Kantonalna privredna komora Tuzla, pored dijela izlagačkog prostora koji su ustupili učenicima iz Sarajeva, tradicionalno su na sajmu Energa predstavili i usluge i proizvode svojih članica koji su bliski tematici Energe.
“Energa se etablirala u jedan specijalizovani sajam, koji iz godine u godinu raste i sigurno daje veliki doprinos u razvojuove grane privrede u BiH i kao takav ima i imat će našu podršku“, kaže Nedret Kikanović, predsjednik Kantonalne privredne komore Tuzla.