Energoinvest o prijedlogu Bečarevića: Nerealan zahtjev za sniženje cijena plina za 30%; Bečarević odgovorio: Objavite rusku fakturu za februar ili mart!

0
141
Iz Energoinvesta odgovorili ministru Bečareviću o zahtjevu za sniženje cijena plina za 30 posto

Nakon što je Almir Bečarević, ministar komunalne privrede u Kantonu Sarajevo, jučer predložio da se cijena prirodnog gasa umanji za 30 posto, reagirali su iz Energoinvesta.
U saopćenju se navodi da su ovakva istupanja iz pozicije krajnjih korisnika poželjna, ali nažalost nerealna i potencijalno unose zablude u javnosti.
Podsjećaju da je prirodni gas uvozni resurs na čiju cijenu prevashodno utječe tržišna cijena ovog energenta na međunarodnom tržištu. Također, kada je u pitanju cijena prirodnog gasa za krajnjeg kupca potrebno je znati da se od momenta kupovine i uvoza gasa od Energoinvesta na nju obračunava još sedam troškovnih stavki od kojih su najveće trošak PDV-a, troškovi transporta kroz BiH od tri transportera te troškovi distributera Sarajevogas.
Ovome treba dodati i utjecaj promjene kursne razlike USD/KM, bankarski troškovi kao i potrebne korekcije po osnovu kalorijske vrijednosti isporučenog plina.
U saopćenju Energoinvesta se navodi da je fokusiranje kantonalnog ministra na navodnu visoku cijenu usluga Energoinvesta sasvim paušalno jer svi učesnici imaju značajno veće učešće u cijeni gasa od učešća Energoinvesta.
Upravo je indikativan primjer sniženja cijena prirodnog gasa u prethodnom kvartalu kada je Energoinvest spustio cijenu gasa kupcima, uključivo i Sarajevogas / Toplane od 9,6 posto da bi ova dva kantonalna preduzeća izvršila sniženje cijena prema krajnjim kupcima za 8,9 posto, odnosno u slučaju Toplana za šest posto.
U zaključku, cijenu prirodnog gasa koju Energoinvest kao snabdjevač obračunava, odobrava Vlada FBiH na bazi predočenog zahtjeva sa svim kalkulativnim stavkama. Stoga, prijedlog kantonalnog ministra da federalno ministarstvo samoinicijativno donese odluku o drastičnom i nerealnom sniženju cijene prirodnog gasa za 30 posto može dovesti samo do obustave isporuke gasa jer je zakonska obaveza svih privrednih društava u ovoj zemlji pa i Energoinvesta da ne smiju ulaziti u poslovne aranžmane sa unaprijed poznatim negativnim i štetnim finansijskim ishodima.
Saglasno navedenom Energoinvest će i ovog tromjesječja koje započinje od 01.4.2023. godine dostaviti prijedlog Vladi FBiH radi odobrenja nove realne cijene prirodnog gasa, nakon što ih dobijemo od Gazproma, saopćeno je iz Energoinvesta.

Bečarević odovorio Energoinvestu: Objavite rusku fakturu za februar ili mart!

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Almir Bečarević, osvrnuo se na današnje obraćanje preduzeća Energoinvest upućeno javnosti povodom inicijative za smanjenje cijene prirodnog gasa koju je ovo ministarstvo pokrenulo prema Vladi FBiH.
“Odbor za energetiku PD Parlamenta FBiH je u 2021. godini zatražio od Energoinvesta dostavu fakture, a nakon prelaska na Turski tok. Koliko mi je poznato, faktura nikada nije dostavljena. Zašto?”, upitao je Bečarević.
On je dodao da je Ured za reviziju u FBiH sačinio izvještaj o finansijskoj reviziji Energoinvesta u 2021. godini, u kojem vrijednost gasa koji je Energoinvest isporučio svojim kupcima iznosi oko 108 miliona KM, a u isto vrijeme nabavna vrijednost tog gasa iznosi 102 miliona KM.
Energoinvest je te 2021. godine zadužen da samostalno snabdijeva potrošače gasa u FBiH i samo za pola godine razlika u cijeni Energoinvesta iznosila je oko 6 miliona KM.
“Energoinvest je kroz godine, odnosno decenije, imao uvozničku proviziju od 1%, a na ovoj razlici u cijeni vidimo da je taj procenat povećan, a da odluka Vlade FBiH o promjeni uvozničke provizije nije promijenjena”, naveo je Bečarević.
Na sve ono što je Energoinvest prokomentarisao u svom odgovoru, mogu reći samo jedno: “Objavite rusku fakturu za februar ili mart mjesec i obavijest o promjeni ruske cijene za II kvartal 2023. godinu. Nakon toga ćemo zajedno pred kamerama računati razliku u cijeni”, poručio je ministar Bečarević, u odgovoru Energoinvestu.

Vezani tekst: Bečarević uputio zahtjev federalnim ministrima za smanjenje cijene gasa za 30%