Nastavak podrške Svjetske banke reformskim projektima u BiH

0
102
Premijer Novalić sa direktoricom Svjetske banke za Zapadni Balkan o podršci reformskim projektima

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić razgovarao je u Sarajevu sa regionalnom direktoricom Svjetske banke za Zapadni Balkan Xiaoqing Yu, koja boravi u trodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini. Na sastanku, kojem je prisustvovao i šef ureda Svjetske banke za BiH i Crnu Goru Christopher Sheldon, razgovarano je o provođenju reformskih projekata koje Svjetska banka podržava u Federaciji BiH.
Novalić se zahvalio na uspješnoj saradnji i podsjetio na značajne započete reforme u Federaciji BiH. Među njima je i finansijska konsolidacija i restrukturiranje javnih zdravstvenih ustanova, za koju je Vlada FBiH izdvojila 150 miliona KM iz Budžeta FBiH u protekle dvije godine.
“Stoga nam je Projekt podrške Svjetske banke zdravstvenom sektoru od 60 miliona dolara za Federaciju BiH od velike važnosti. Vlada nastavlja raditi na unapređenju zdravstvenog sistema i osiguranju boljih uslova za građane”, rekao je Novalić.
Odbor Svjetske banke proteklih je dana našoj zemlji odobrio Programski zajam za razvojnu politiku zdravstvenog sektora, a koji će biti usmjeren na unapređenje finansijske održivosti sistema zdravstvene zaštite i poboljšanje kvaliteta usluga građanima.
Tokom razgovora o ulozi ove finansijske institucije u daljem razvoju Federacije BiH, direktorica Yu je izrazila zadovoljstvo što je Svjetska banka pružila podršku strateškim reformama u FBiH. Također, najavila je nastavak podrške projektima koji su od ključne važnosti za ekonomski razvoj.
Na sastanku su razmijenjene informacije o aktuelnim projektima koje FBiH planira realizovati uz podršku Svjetske banke, a među kojima su projekti iz oblasti poljoprivrede, vodosnabdijevanja, energetske tranzicije i zapošljavanja.
Inače, portfolio aktivnih projekata Svjetske banke u BiH čini 12 projekata ukupne vrijednosti oko 720 miliona dolara, a uključuje oblasti zdravstva, modernizaciju puteva, zapošljavanje i socijalne zaštitu, energetsku efikasnost, te infrastrukturu i okoliš.