EPBiH: Aluminij ne snabdijevamo strujom, cijene na tržištu su znatno ispod 78 eura/MWh

0
964
EPBiH je lani ostvarila neto dobit od 6,15 miliona KM u odnosu na 12,33 miliona KM iz 2021. godine

Javno preduzeće Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo isporučuje električnu energiju za kompaniju Arcelor Mittal Zenica za 2019. godinu po ugovorenoj, godišnjoj cijeni koja prelazi 50 eura/MWh ovisno o ostvarenom dijagramu potrošnje.
Prema tome, kako navode iz Elektroprivrede BiH, netačne su tvrdnje predsjednika Glavnog vijeća HNS-a Bože Ljubića, iznesene nakon sjednice tog vijeća u ponedjeljak u Mostaru, kako je cijena električne energije za tu kompaniju 42 eura/MWh.
Iz Elektroprivrede BiH navode da za 2019. godinu nemaju zaključen ugovor za isporuku električne energije kompaniji Aluminij d.d. Mostar.
“Ugovor koji je bio zaključen odnosio se na prvu polovinu 2017. sa cijenama: od 38 eura/MWh za prvi kvartal 2017. godine, odnosno od 34 eura/MWh za drugi kvartal 2017. godine, što je u okvirima tadašnjih cijena na tržištu električne energije”, saopćeno je iz Elektroprivrede BiH te navode kako činjenica, koju navodi Ljubić da Aluminij nabavlja struju po 78 eura govori ko je odgovorna adresa za stanje u toj kompaniji.
“Dosadašnji snabdjevač električnom energijom kompanije Aluminij za 2019. godinu je JP Elektroprivreda HZHB d.d. Mostar, a da li je riječ od cijeni za električnu energiju od 78 eura/MWh ili o nekoj drugoj cijeni, to je pitanje ugovornog odnosa između tih dviju kompanija”, navode iz Elektroprivrede BiH.
Iz ove kompanije također ističu kako zaključuju ugovore za isporuku električne energije samostalno i bez konsultacija sa Vladom Federacije BiH, a po cijenama koje su rezultat prilika na tržištu električne energije, vodeći računa o svom poslovanju, ali i o tome da se realizuju sve obaveze iz zaključenih ugovora sa partnerima – ugovorena isporuka električne energije, ali i sva plaćanja od partnera za isporučenu električnu energiju.
Podsjećaju kako je na tim principima uspješno realizovan i ugovor sa kompanijom Aluminij d.d. Mostar za prvu polovinu 2017. godine.
Iz Elektroprivrede BiH upozoravaju kako je nekorektno dovoditi Vladu Federacije BiH u vezu sa JP Elektroprivreda BiH kada je u pitanju prodaja električne energije bilo kojoj kompaniji, a posebno stavljati u kontekst odgovornosti Vladu FBiH i Elektroprivrede BiH za snabdijevanje električnom energijom Aluminija d.d. Mostar.
“Ostaje pitanje na koje treba dati odgovor. Ako je cijena električne energije za 2019. godinu za kompaniju Aluminij d.d. Mostar od 78 eura/MWh, a na tržištu su za prvo polugodište 2019. cijene za električnu energiju ostvarene značajno ispod tih cijena, posebno za profil potrošnje kakav je u kompaniji Aluminij, onda ne treba da čudi stanje u kome je kompanija Aluminij d.d. Mostar, bar kada je u pitanju osiguravanje ovog energenta”, navode iz Elektroprivrede BiH, prenosi Fena.
Na kraju navode kako Vlada FBiH niti jednoj od elektroprivrednih kompanija, ni Elektroprivredi BiH Sarajevo ni Elektroprivrede HZHB Mostar, ne daje instrukcije o nabavci električne energije za snabdijevanje njenih potrošača.
“Takve ingerencije su u isključivoj nadležnosti ovih elektroprivrednih kompanija prema svojim potrošačima, vodeći računa o tržišnim principima svoga poslovanja i korektnim cijenama za električnu energiju za opštu dobrobit privrede u Federaciji BiH”, zaključuju iz Elektroprivrede BiH.