EPBiH dobila saglasnost FERK-a: Od aprila skuplja struja za kupce I tarifne grupe

0
1066
Čelnici FERK-a na pres-konferenciji: Struja će od aprila poskupiti za određene kategorije poslovnih korisnika

Regulatorna komisija za energiju u Federaciji BiH (FERK) je na današnjoj sjednici dala saglasnost Elektroprivredi BiH za promjenu cijena određenih kategorija poslovnih korisnika.
Cijene električne energije za kategoriju domaćinstva ostaju iste, odnosno neće se mijenjati u odnosu na važeće.
Od 1. aprila ove godine u kategoriji Ostala potrošnja na naponskom nivou 0,4 kV (kilovolt), za kupce I tarifne grupe sa priključnom snagom većom od 23 kW (kilovat) doći će do povećanja ukupne prosječne cijene 3,6 posto.
Za kupce sa priključnom snagom manjom od 23 kW, odnosno, za kupce iz II i V tarifne grupe koji posjeduju dvotarifno brojilo predloženo je smanjenje ukupne prosječne cijene za 0,71 posto, odnosno 0,56 posto za kupce koji posjeduju jednotarifno brojilo.
Predsjednik FERK-a Jasmin Bešo danas je na pres-konferenciji kazao kako se povećanje cijene električne energije odnosi na 3.500 kupaca, što je pet posto od ukupnog broja kupaca, te da poskupljenje neće osjetiti restorani, frizerski salono, kafići…

Povećanje cijene električne energije osjetit će oko 3.500 poslovnih korisnika

Prema navodima FERK-a, u cijenu usluge javnog snabdjevača nije uračunata naknada za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i iznos poreza na dodanu vrijednost koji se evidentiraju na svakom pojedinom računu kupca.