Eric Larson preuzeo dužnost savjetnika u Uredu za borbu protiv korupcije KS

0
475
Eric Larson i zvanično preuzeo dužnost savjetnika u Uredu za borbu protiv korupcije KS

Eric Larson, bivši međunarodni tužilac Tužilaštva BiH i bivši savjetnik za pravosuđe u Ambasadi SAD u Crnoj Gori, danas je stupio na dužnost savjetnika za borbu protiv korupcije u Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo.
“Drago mi se vratiti u Sarajevo. Radim više od 35 godina u pravosuđu s naglaskom na sprečavanje i borbu protiv korupcije. Pružat ću podršku bh. kolegama koji poduzimaju aktivnosti na identifikaciji, sprečavanju i borbi protiv korupcije”, kazao je Larson u obraćanju medijima.
Larson je istakao da je Ambasada SAD-a u BiH spremna da pomogne u toj važnoj borbi te je najavio mnoge aktivnosti.
Otpravnica poslova Ambasade SAD-a u BiH Ellen Germain je kazala da je pozitivan znak što je tako mnogo zvaničnika iz političkih struktura i agencija danas tu kako bi se govorilo o temi koja je ključna za budućnost BiH, a to je sprečavanje korupcije i borba protiv nje.
Ona je govorila i o javnim nabavkama koje su namještene te spomenula i granične policajce koji uzimaju mito.
“BiH treba transparentnije odlučivanje vlasti, elektronske sisteme nabavke i transparentne budžetske procese”, poručila je Germain te dodala da je BiH potrebna vlast odgovorna prema građanima i koja ima njihovo povjerenje.
Germain je kazala da je Kanton Sarajevo posljednjih godina primjer kvalitetnih provedbi reformi.
Premijer KS Mario Nenadić je kazao da je Ured oformljen u vrijeme kada je obavljao funkciju ministra pravde i uprave u KS. U to vrijeme, zajedno sa Vladom KS, dao je veliku podršku osnivanju ovog važnog tijela u Kantonu.
Svjesni značaja Ureda, Vlada KS je prije mjesec dana odobrila upošljavanje desetak osoba, jer je nepopunjenost ovakvih institucija veliki rizik nepostojanje adekvatne stručne i svake druge popunjenosti.
Šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS Erduan Kafedžić je izjavio kako je ovim imenovanjem započela nova faza u borbi protiv korupcije.
Istakao je i kako je Ured do današnjeg dana izdao ukupno 227 prekršajnih naloga, zbog kršenja odredbe člana 10. ovog Zakona, kojim je propisana obaveza godišnjeg prijavljivanja imovine od strane nosioca javnih funkcija. Naveo je i kako je Ured do danas izvršio provjeru imovine za ukupno 47 nosioca javne funkcije.