Ethereum je od sada i službeno proof-of-stake kriptovaluta

0
410
Druga najveća kriptovaluta svijeta prešla je na energetski efikasniji oblik potvrde transakcija i rudarenja

Ethereum, druga najveća svjetska kriptovaluta je službenim dovršetkom procesa The Merge, koji se najavljivao godinama, prešla je s energetski intenzivnog načina rudarenja proof-of-work, na daleko efikasniji proof-of-stake.
Ethereum 2.0, druga faza u životu ove kriptovalute i njezinog blockchaina, znači da se ETH više neće rudariti pomoću grafičkih kartica, već će se transakcije potvrđivati pomoću ‘dokaza ulaganjem’ – tako da se određeni broj coina jednostavno ‘zaključa’ (staking), i time osigura integritet transakcija na mreži, bez potrebe za klasičnim proof-of-work (dokaz radom) rudarenjem. Prelazak je službeno obavljen danas.
Proof-of-stake rudarenje omogućit će brži rad s ethereumovim blockchainom, njegovu veću decentralizaciju i demokratizaciju, a očekuje se da će imati i deflatorni učinak na cijenu ETH coina. Ethereum bi tako nakon ovog događaja mogao poskupjeti, što bi se moglo nastaviti i kroz duže razdoblje. Naime, ‘zaključavanjem’ coina u proces rudarenja, kao i njihovim povremenim uklanjanjem iz cirkulacije, ponuda će se umjetno smanjivati.
Možda najveća prednost novog načina rudarenja bit će njegova daleko manja energetska učinovistost. Izbacivanjem potrebe za zahtjevnim kalkulacijama i procesorskim vremenom, potrošnja električne energije za rudarenje i održavanje ethereumovog blockchaina bit će manja za preko 99%.
U trenucima neposredno nakon Mergea cijena ethereuma nije se značajnije promijenila. Naprotiv, u satima prije tog događaja pala je za oko 7%, a sada se kreće između 1.600 i 1.650 američkih dolara, piše Bug.hr. Na svojem je vrhuncu, početkom novembra prošle godine, ethereum vrijedio preko 4.800 dolara.