EU donacija: Pet miliona eura za poddionicu Počitelj – Zvirovići

0
283
Koridor 5c: EU donirala 5 miliona eura za bržu izgradnju dionice između Počitelja i Bijače

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda danas je sa šefom odjela Evropske investicijske banke (EIB) Matteom Rivellinijem i savjetnikom uprave ove banke Martinom Vatterom potpisao ugovor o dodjeli granta Evropske unije u vrijednosti pet miliona eura.
Ugovor o dodjeli granta se odnosi na podršku izgradnji dijela autoceste na koridoru 5c.
Ugovor o tehničkoj pomoći za potrebe nadzora radova izgradnje poddionice Zvirovići – Počitelj potpisao je i direktor JP Autoceste Federacije BiH Elmedin Voloder jer će ova kompanija biti zadužena za provedbu projekta, a bespovratna sredstva koja dodjeljuje EU bit će implementirana putem EIB-a i alocirana na Federaciju BiH.
Bevanda je naglasio da je ovo nastavak dobre saradnje s EIB-om te je zahvalio Evropskoj uniji koja iz svojih fondova podržava infrastrukturne projekte u BiH.
“Očekujemo kako će ova tehnička pomoć ubrzati izgradnju oko 11,1 kilometara duge dionice na Koridoru 5c između Počitelja i Bijače. Završetak tog projekta za kojeg su ranije osigurana i kreditna sredstva, značajno će skratiti udaljenost duž koridora sjever – jug, između Počitelja i južne granice s Hrvatskom”, kazao je Bevanda.
Sporazum je potpisan korespodentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog epidemioloških mjera koje su poduzete u sprečavanju virusa Covid-19, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.