Mazda, Toyota i Subaru ne odustaju od benzinaca i dizelaša

0
738
Mazda, Toyota i Subaru najavljuju alternativu električnim vozilima

Na zajedničkoj pres-konferenciji, Toyota, Mazada i Subaru, zajedno s Kawasakijem i Yamahom, objavile su da će nastojati postići CO2 neutralnost ne samo putem električnih modela.
Dva proizvođača motocikala naglasila su svoju predanost motorima na vodik, dok će Mazda razviti poseban 1,5 SkyActive-D koji pokreće biodizel. On će biti montiran na Mazdu2 pod nazivom Mazda Spirit Racing Bio concept koja će sudjelovati na Super Taikyu utrci u Yokohami.
Toyota i Subaru će sudjelovati u Super Taikyu prvenstvu koristeći sintetička goriva dobivena iz biomase te koristeći BRZ i GR86. Ostaje da se vidi kako ove tri marke planiraju osigurati dovoljnu proizvodnju navedenih goriva za neku buduću komercijalnu upotrebu, navodi Revija HAK.
Toyota je već neko vrijeme uključena u projekte vodika. Uz tehnologiju gorivnih ćelija, međutim, japanska kompanija planira praviti motor na unutarnje sagorijevanje na ovo gorivo. On je konstrukcijski sličan benzinskim motorima.
Odluka Toyote, Mazde i Subarua nije iznenađujuća jer te tri marke nisu potpisale obavezu prodaje samo električnih automobila od 2035. kao što je predloženo tokom klimatske konferencije COP26. Zajedno s njima, čak ni Volkswagen, BMW, Hyundai i Honda… nisu potpisali ugovor.