EU i Vijeće Evrope nastavljaju s podrškom reformi na Zapadnom Balkanu i Turskoj

0
780
Nastavak programa Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku

Evropska unija i Vijeće Evrope nastavit će da podržavaju reforme iz oblasti ljudskih prava, demokratije i vladavine prava u regionu Zapadnog Balkana i Turske. Nastavak zajedničkog programa Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku, bit će najavljen tokom regionalne konferencije koja se održava 9. oktobra u Skopju.
Druga faza ovog programa, vrijedna 41 milion eura, trajat će do 2022. godine i obuhvatit će šire teme, uključujući, po prvi put, temu slobode izražavanja i slobode medija.
Čitav program biće fokusiran na četiri teme: sprovođenje pravde, suzbijanje korupcije, privrednog i organizovanog kriminala, sprečavanje diskriminacije i zaštitu prava osjetljivih grupa, kao i slobodu medija.
Nastavak programa biće nadogradnja na rezultate prve faze programa koja je sprovedena od 2016. do 2019. godine. U tom periodu kroz Horizontal Facility su zabilježeni značajni rezultati – poboljšan je zatvorski sistem i prava osuđenika, izgrađena su tolerantnija školska okruženja i ojačani antikoruptivni zakoni i mjere. Takođe, ovaj program je podržao efikasnost pravosudnih sistema korisnica i omogućio više jednakih mogućnosti za pripadnike i pripadnice osjetljivih grupa.
U naredne tri godine, ovaj program bavit će se i ostalim izazovima u pomenute četiri oblasti, kroz fleksibilan mehanizam koji omogućava institucijama korisnicima da postupaju u skladu sa preporukama savjetodavnih i nadzornih tijela Vijeća Evrope. Naročito važna će biti razmjena iskustava i uspješnih praksi za prevazilaženje izazova zajedničkih za sve aktere na Zapadnom Balkanu i Turske.