EU4Business okupio uzgajivače krompira sa područja cijele BiH

0
588
U Rogatici održan seminar o promociji vrijednosti proizvodnje krompira u brdskim i planinskim predjelima

U okviru projekta EU4Business, danas se u Rogatici u organizaciji Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), održava seminar ‘Promocija lanca vrijednosti proizvodnje krompira u brdskim i planinskim predjelima u BiH’.
Ovaj jedinstveni događaj okupio je sve one koji su u Bosni i Hercegovini ali i u regiji prepoznali važnost primjene savremenih tehnologija i uvođenje dobrih praksi u poljoprivrednoj proizvodnji.
U okviru interaktivnih predavanja prof. dr. Živka Bugarčića i prof. dr. Zorana Broćića seminar je primarno namijenjen uzgajivačima krompira kako u brdsko planinskim krajevima, tako i u drugim područjima gdje je ova kultura dominantna. Glavni cilj seminara je pružiti dodatnu edukaciju uzgajivačima krompira, koji su na ovaj seminar došli iz Hercegovine, Posavine, Semberije, Tuzlanskog kantona i drugih područja širom BiH.
Pored današnje aktivnosti, EU4Business projektom EU nastoji se ojačati kapacitet ekonomskog rasta i zapošljavanja u BiH unapređenjem konkurentnosti i inovativnosti u odabranim sektorima. EU4Business je projekat vrijedan 16,1 miliona eura, od čega 15 miliona eura finansira Evropska unija, a 1,1 milion eura SR Njemačka. Projekat zajednički provode Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i Međunarodna organizacija rada (ILO).
Putem projekata EU4Business i EU4Agri, Evropska unija finansira razvoj privatnog sektora u BiH, otvaranje novih i zadržavanje postojećih radnih mjesta te oporavak od krize prouzrokovane Covid-19 u BiH. Evropska unija je za oba projekta izdvojila ukupno 35 miliona eura bespovratnih sredstava.