Eurostat: BDP EU-a lani porastao 1,9%, a eurozone 1,8 posto

0
1055
Udio javnog duga EU i eurozone u BDP-u smanjen u drugom kvartalu 2021.

Ekonomske aktivnosti u Evropskoj uniji i eurozoni skromno su porasle u posljednja tri mjeseca 2018. godine, gotovo istim tempom kao i u prethodnom tromjesečju, pokazale su prve procjene Eurostata.
U EU i u eurozoni sezonski prilagođen bruto domaći proizvod (BDP) porastao je u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca za 0,2 posto prema tromjesečju ranije.
Prve procjene Eurostata signaliziraju ravnomjeran rast privrednih aktivnosti u eurozoni i neznatno usporavanje u EU, budući da su razdoblju od jula do septembra 2018. aktivnosti porasle 0,3 posto.
Njemačka ekonomija je u četvrtom kvartalu lani stagnirala, čime je otklonjena prijetnja recesije budući da su u prethodnom tromjesečju aktivnosti smanjene za 0,2 posto (recesija se tehnički definira kao pad aktivnosti dva kvartaka zaredom).
Italija je u četvrtom kvartalu kliznula u recesiju, s obzirom na pad BDP-a od 0,2 posto u odnosu na treće tromjesečje kada su se aktivnosti smanjile 0,1 posto.
Francuska, druga ekonomija eurozone, zabilježila je rast od 0,3 posto. Slabašan rast imala je i Velika Britanija, po stopi od 0,2 posto.
Eurostat nije raspolagao podacima za devet zemalja članica, uključujući Hrvatsku, prenosi Hina.
Daleko najveći rast aktivnosti na tromjesečnom nivou među zemljama čiji su podaci bili raspoloživi Eurostatu ostvarila je Litva, od 1,6 posto. Slijede Mađarska, Latvija i Kipar s po 1,1 posto.
U EU je sezonski prilagođen BDP u četvrtom tromjesečju prema istom razdoblju godine ranije porastao za 1,4 posto, nakon 1,8% rasta u prethodnom tromjesečju, procjenjuju u Eurostatu.
Sporiji je rast na kraju 2018. zabilježen i u eurozoni, po stopi od 1,2 posto, nakon 1,6% rasta u trećem kvartalu.
U cijeloj prošloj godini BDP EU-a porastao je 1,9 posto, a eurozone za 1,8 posto, procjene su Eurostata, pokazujući osjetno posustajanje rasta u usporedbi s 2017. kada je u EU i eurozoni ostvaren rast BDP-a od po 2,4 posto.