Migrantska kriza ugrožava privredne aktivnosti na području USK

0
909
Pitanje migranata na području USK trebalo bi se sistemski riješiti na nivou BiH

Udruženje poslodavaca Federacije BiH i Grupacija poslodavaca Unsko-sanskog kantona pri UPFBiH upozoravaju na sve složeniju ekonomsku situaciju i smanjenje privrednih aktivnosti na području ovog kantona: To je, kako je rfečeno, najvećim dijelom uzrokovano migrantskom krizom koja je najviše izražena na području USK.
“Smanjenje poslovnih aktivnosti na području Unsko-sanskog kantona dodatno usložnjava migrantska kriza i prisustvo velikog broja migranata. Neadekvatno rješavanje statusa migranata rezultiralo je povećanim stepenom nesigurnosti. Posebno zabrinjava činjenica da je u prošloj godini primjećeno značajno povećanje broja mladih, obrazovanih ljudi sa područja USK koji odlaze u treće zemlje, koje opet svoje uzroke ima u smanjenju poslovnih aktivnosti, smanjenju investicija u uslovima vrlo složene situacije na području USK uzrokovane migrantskom krizom“, ističu iz UPFBiH i Grupacije poslodavaca USK.
Dalje navode da su Unsko-sanski kanton, a naročito grad Bihać, na čijoj teritoriji se nalazi jedini Nacionalni park u FBiH (Nacionalni park Una), u svojim razvojnim strategijama naročit akcenat stavili na jačanje turističke ponude i turstičkih potencijala, čime bi se dodatno razvijale i druge privredne djelatnosti. Postoji opravdana bojazan da će se stalno prisutna migrantska kriza negativno odraziti na dolazak turista u USK i razvoj turizma, čime će direktno i indirektno biti ugrožene i druge privredne grane sa područja USK.
Migrantska kriza je i jedan od najvećih razloga zbog kojih u prošloj godini na području USK gotovo da nije bilo značajnijih investicija, kojih je i inače na području ovoga kantona u prethodnom periodu bilo nedovoljno.
“Nažalost, nema naznaka da bi se situacija kada je u pitanju migrantska kriza u ovoj godini mogla popraviti. Naprotiv, iz nekih relevantih izvora smo saznali da IOM na području USK već planira svoje aktivnosti za narednih tri i više godina. Neadekvatna podrška državnih institucija da se formalno-pravno riješe problemi sa migrantima, stalni ekscesi i nezadovoljstvo migranata uvjetima i statusom, vrlo brzo bi mogli dovesti do eskaliranja krize, što bi u još većoj mjeri ugrozilo privredne aktivnosti na području USK“, upozoravaju iz UPFBiH i Grupacije poslodavaca USK pri UPFBiH.
Oni pozivaju nadležne državne i entitetske institucije da ulože dodatne napore kako bi se pitanje migranata na području USK sistemski riješilo, naročito u pravcu jačanja sigurnosnih mjera. Također se traži da se poticajnim mjerama pomognu kompanije sa područja USK u kojima je zbog migrantske krize zaustavljen rast, razvoj, nova zapošljavanja.