EYOF je oživio sportski duh olimpijskih igara

0
917
U Gradskoj upravi Istočno Sarajevo održana je pres-konferencija povodom zatvaranja EYOF 2019

Evropski olimpijski festival za mlade (EYOF) koji je održan na zimskim olimpijskim borilištima u gradovima Istočno Sarajevo i Sarajevo je oživio sportski duh olimpijskih igara.
Ovo je poruka koju su danas prenijeli svi govornici na konferenciji za medije održanoj u Gradskoj upravi Istočno Sarajevo povodom zatvaranja ove međunarodne sportske manifestacije.
EYOF je ove godine ugostio takmičare iz čak 46 zemalja koji su pokazali svoje vještine na Igmanu, Jahorini, Dvorištima i Bjelašnici, te u Olimpijskoj dvorani ‘Juan Antonio Samaranch’, Sportsko-kulturnom centru Skenderija i Sportsko-poslovnom centru ‘Peki’ Pale. Nakon što je EYOF otvoren i olimpijski plamen po drugi put upaljen na stadionu ‘Asim Ferhatović-Hase’, oba grada su imala atmosferu koja je podsjećala na sarajevsku Olimpijadu održanu 1984. godine.
“Veliko nam je zadovoljsto što je grad Istočno Sarajevo bio jedan od domaćina ovogodišnjeg EYOF-a. EYOF je za nas značajna manifestacija kojom želimo pokazati da je smo u stanju organizovati ovakav događaj. Pozivam sve građane da nam se pridruže na sutrašnjoj ceremoniji zatvaranja i da se lijepo provedu“, izjavio je Miroslav Lučić, predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo.
Svoje zadovoljstvo je izrazio i Jozef Liba, predsjednik Koordinacionog odbora EYOF-a. “Takmičenja se odvijaju u dobrim uslovima i do sada imamo uglavnom pozitivna iskustva takmičara. Uslovi za zimske sportove su veoma dobri. Ovaj događaj predstavlja dobar temelj za organizaciju budućih takmičenja u zimskim sportovima u ovoj zemlji“, rekao je Liba.
“Do sada se EYOF odvijao u najboljem redu i utisci su veoma pozitivni. Zahvaljujem se posebno izvršnom komitetu i sektorima koji su međusobno odlično sarađivali, ali i gradskim upravama koje su doprinjele da se ovako jedan veliki događaj desi“, izjavio je zamjenik direktora EYOF 2019, Natko Sudžuka.
Svečano zatvaranje EYOF-a biće održano 15. februara ispred Gradske uprave Istočno Sarajevo u 19,30 sati gdje će zaslužnim takmičarima biti uručene medalje, a olimpijska baklja predana delegaciji grada Sotkamo/Vuokatti u Finskoj u kojem će 2021. godine biti održan naredni zimski Evropski olimpijski festival za mlade.
Završni događaj biće održan uz prigodan zabavni program sa grupama Miligram i Van Gogh. Građanima će, zbog izmijenjenog režima saobraćaja za vrijeme trajanja manifestacije, dolazak biti omogućen samo iz Spasovdanske ulice u Istočnom Sarajevu.