Eurowings otkazao letove u ljetnoj sezoni između Mostara i Dusseldorfa

0
73
Eurowings je ranije održavao subvencionirane sezonske linije od Stuttgarta i Dusseldorfa do Mostara

Niskotarifni avioprevoznik Eurowings otkazao je planove za obnavljanje operacija između Dusseldorfa i Mostara u junu nakon 27 mjeseci, što je rezultiralo gubitkom jedine redovne linije mostarskog aerodroma.
Eurowings je prekinuo prodaju karata između ova dva grada. Letovi su trebali biti nastavljeni 30. juna i odvijati se dva puta sedmično do kraja avgusta, prenosi specijalizirani portal Ex-Yu Aviation.
Eurowings je ranije održavao subvencionirane sezonske linije od Stuttgarta i Dusseldorfa do Mostara, međutim, obje su bila neuspješne, a aerodrom je za njihov neuspjeh navodio visoke cijene.
Mostar je posljednji put imao redovne komercijalne letove u martu 2020. godine, kada je Croatia Airlines obnovila letove za Zagreb, koja također nije uspjela generirati dovoljnu potražnju i prekinuti su od početka pandemije Covid-19.
Aerodrom Mostar se proteklih godina mučio da privuče putnike i teško je pogođen pandemijom koronavirusa. Njegov glavni izvor prometa koje služe vjerskim hodočasnicima, gotovo su nestale.
Međutim, od septembra prošle godine na aerodromu se postepeno obnavlja čarter saobraćaj. Sljedećeg mjeseca LOT Polish Airlines započinje redovne čarter letove iz Katovica za peti po veličini grad u Bosni i Hercegovini. Nadalje, krajem jula, Electra Airways će započeti čarter usluge od Catanie do Mostara, dok će Croatia Airlines početi sa čarterima iz Palerma. Najvećim dijelom, čarter linije će se održati do početka septembra.
U 2020. godini aerodrom je opsluživao samo 1.374 putnika, dok su se brojke u 2021. godini jedva popravile s ukupno 1.942 putnika. Unatoč razočaravajućim rezultatima, Aerodrom Mostar ove godine očekuje oživljavanje. U prvom kvartalu primio je 66 putnika.
Najprometnija godina mostarskog aerodroma do sada je bila 2013. kada je registrovao 75.244 putnika. Posljednjih mjeseci, lokalne vlasti su pregovarale s Wizz Airom i nadaju se da će ovaj niskotarifni avioprevoznik otpočeti s letovima iz ovog grada.
Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona u BiH izrazila je spremnost da pruži finansijsku pomoć aviokompanijama koje opslužuju Mostar.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here