Evropska unija donirala četiri respiratora KCUS-u

0
507
Ambasador EU dostavio medicinsku pomoć KCUS koju je primila direktorica Sebija Izetbegović

Šef Delegacje i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler danas je isporučio četiri respiratora Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS).
Ovo je dio tekuće pomoći EU za hitne medicinske potrebe u zemlji koja je nabavljena u skladu s evropskim standardima o javnim nabavkama, saopćeno je iz Delegacije EU.
“Saradnja i solidarnost u ovim teškim vremenima su neophodne i zbog toga je EU osigurala 7 miliona eura pomoći zdravstvenom sektoru u BiH. Kliničkom centru Sarajevo smo već uručili raznu medicinsku opremu, uključujući veoma sofisticirane aparate za anesteziju, respiratore, opremu za ličnu zaštitu, testove i kontrolne testove. EU ostaje najlojalniji partner BiH i nastavićemo pomagati”, rekao je ambasador Sattler.
Evropska unija pruža podršku zdravstvenom sektoru u Bosni i Hercegovini u vidu medicinske pomoći da bi pomogla u adekvatnom liječenju pacijenata oboljelih od Covid-19 i drugih ozbiljnijh bolesti.
Doniranu opremu je u ime KCUS-a primila direktorica Sebija Izetbegović.
“Zahvaljujemo se Evropskoj uniji i ambasadoru Sattleru na donaciji i podršci u borbi protiv pandemije Covid-19. Vanredni režim rada i okolnosti u kojima se trenutno svi nalazimo iziskuju dodatnu zaštitu u radu s bolesnicima, kao i terapijsku i dijagnostičku opremu. Stoga ćemo današnju donaciju iskoristiti u liječenju bolesnika koji imaju potrebu za ovim vidom pomoći. KCUS kao najveća zdravstvena ustanova u BiH zbrinjava bolesnike s područja cijele FBiH i dijela RS. Trenutno raspolažemo sa potrebnom dijagnostičkom, terapijskom i zaštitnom opremom, ali s obzirom da se bilježi porast oboljelih u narednom periodu ćemo zasigurno trebati dodatnu opremu”, kazala je direktorica KCUS-a.
Podrška EU u odgovoru na koronavirus uključuje i 73,5 miliona eura bespovratnih sredstava za očuvanje radnih mjesta i 250 miliona eura makrofinansijske pomoći, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.