Evropske zemlje sa najvećim postotkom oštećenih automobila

0
440
Istraživanje portala carVertical

Jedna od najvažnijih stvari kod kupovine rabljenog automobila jest saznati je li vozilo ikada bilo u nesreći. Jednom kada se karoserija automobila ošteti, slabi i njegova čvrstoća, zbog čega su sve daljnje nesreće mnogo opasnije i štetnije za automobil, ali i za putnike. Ako se vlasnici odluče za popravak, često je on jeftin i nekvalitetan, samo kako bi se automobil prodao dalje.
Iz tog je razloga, kako bi upozorio kupce na mogućnost kupovine oštećenog vozila, portal carVertical napravio analizu vozila za 17 evropskih zemalja.
Njihovo istraživanje temelji se na izvještajima o istoriji automobila koja su zatražili korisnici putem ove platforme. Platforma carVertical pruža podatke o povijesti vozila koristeći broj šasije (VIN), koji otkriva informacije o svakoj nesreći u kojoj je vozilo sudjelovalo, bilo kakva oštećenja, koliko su iznosili popravci, i još mnogo toga.
Od juna 2020. do juna 2021. carVertical je analizirao gotovo milion izvještaja o istoriji automobila. Razlike među njima vjerojatno su rezultat različitih navika vozača i stepena razvijenosti različitih zemalja.
U istraživanje su uključene sljedeće zemlje: Poljska, Rumunija, Mađarska, Češka, Bugarska, Hrvatska, Srbija, Slovačka, Slovenija, Rusija, Bjelorusija, Francuska, Litva, Ukrajina, Latvija, Italija i Njemačka. Hrvatska se među analiziranima našla na 7. mjestu, s 35,1% automobila koji su prijavljeni kao oštećeni, prenosi portal Autonet.hr.

Istraživanje portala carVertical: Automobili s najviše oštećenja

Istraživanje je pokazalo da je Lexus na prvom mjestu. Automobili ove marke su pouzdani, ali snažni, pa vozači često precijene svoje vozačke vještine, što može završiti katastrofom. Isto vrijedi i za ostale luksuznije modele navedene u istraživanju. No, tu je i Dacia – jedna od najjeftinijih marki automobila u svijetu. Oni proizvode minimalističke automobile koje, zbog pristupačnosti, korisnici koriste kao radna vozila, a nesreće se mogu dogoditi i zbog nedostatka brige.

Istraživanje portala carVertical: Automobili s najmanje oštećenja

Tablica pet marki automobila u Evropi, za koje je najmanja vjerojatnost da će biti oštećene, otkriva da su čak i ovdje postotci relativno visoki, odnosno rijetko su ispod 30%.