FAO: Cijene hrane u svijetu porasle 2% u avgustu

Međunarodne kotacije šećera, biljnih ulja i krupnih žitarica povećale su se od jula, dok su svjetske berbe žitarica i dalje na putu da postignu godišnji rekord

0
547
FAO indeks cijena hrane u prosjeku je u oktobru iznosio 135,9 poena, neznatno ispod nivoa u septembru

Globalne cijene hrane porasle su treći mjesec zaredom u avgustu, pod utjecajem generalno čvršće potražnje i slabijeg američkog dolara, navodi se u izvještaju koji je danas objavila Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).
FAO indeks cijena hrane, koji prati međunarodne cijene prehrambenih proizvoda sa kojima se najčešće trguje, u avgustu je u prosjeku iznosio 96,1 bodova, što je 2% više u odnosu na prethodni mjesec i dostigao je najviši nivo od februara 2020. godine.
FAO indeks cijena žitarica porastao je za 1,9% u odnosu na juli, u prosjeku za 7% iznad vrijednosti u avgustu 2019. Cijene kukuruza porasle su za 2,2% zbog zabrinutosti da će nedavna šteta na usjevima u Ajovi utjecati na ponudu. Međunarodne cijene pirinča također su porasle, potkrepljene sezonski ograničenom dostupnošću i sve većom afričkom potražnjom.
FAO indeks cijena šećera porastao je za 6,7% u odnosu na prethodni mjesec, što je odraz smanjenih izgleda za proizvodnju zbog nepovoljnih vremenskih prilika u Evropskoj uniji i Tajlandu, drugom po veličini svjetskom izvozniku šećera, kao i snažne uvozne potražnje Kine.
FAO indeks cijena biljnog ulja povećao se za 5,9%, predvođen čvršćim vrijednostima posebno za palmino ulje, ali i za ulja soje, suncokreta i uljane repice.
FAO indeks cijena mliječnih proizvoda praktički je nepromijenjen od jula, a kotacije sira i punomasnog mlijeka u prahu opadale su usred očekivanja obilne sezonske raspoloživosti izvoza u Okeaniji.
FAO indeks cijena mesa također je gotovo nepromijenjen od jula – iako je manji za 8,9% u odnosu na avgust 2019. godine – jer je učinak niže uvozne potražnje za mesom goveda, peradi i ovaca umanjen rastućom uvoznom potražnjom za svinjskim mesom iz Kine.

Globalne zalihe žitarica porast će za 1,7%

FAO je takođe smanjio svoju prognozu za svjetsku proizvodnju žitarica za 2020. godinu za 25 miliona tona u odnosu na julsku projekciju, uglavnom zbog očekivanja niže proizvodnje kukuruza u SAD.
Predviđa se da će globalne zalihe žitarica porasti za 1,7%, na 895,5 miliona tona do kraja 2021. sezone, što prelazi svjetski omjer zaliha žitarica i upotrebe od 31,8%, malo manji u odnosu na juli.
Rekordne berbe kukuruza predviđaju se za Argentinu i Brazil, dok se očekuje da će svjetska proizvodnja sira porasti za 6% u odnosu na prethodnu godinu. Očekuje se da će svjetska proizvodnja pirinča u 2020. godini doseći novi rekord od 509 miliona tona.