FAO: Svjetske cijene hrane u novembru ostale uglavnom stabilne

0
550
FAO indeks cijena hrane u novembru u prosjeku iznosio 120,4 poena

Promjene cijena prehrambenih proizvoda u svijetu u novembru ostale su uglavnom stabilne, a pad svjetskih cijena žitarica, mesa i mliječnih proizvoda nadoknađuju sve veće kvote za biljna ulja i šećer, izvijestila je danas Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO).
FAO indeks cijena hrane, koji prati mjesečne promjene međunarodnih cijena korpe prehrambenih proizvoda kojima se uobičajeno trguje, u prosjeku je iznosio 135,7 bodova tokom novembra, što je dio ispod nivoa u oktobru. Indeks je sada samo 0,3 posto viši od nivoa iz novembra 2021. godine.
FAO indeks cijena žitarica pao je za 1,3% u odnosu na prethodni mjesec, ali je i dalje bio u porastu za 6,3% u odnosu na vrijednost prije godinu dana. Svjetske cijene pšenice i kukuruza pale su u novembru za 2,8%, odnosno 1,7%, djelimično pod uticajem proširenja Inicijative za crnomorsko žito. Nasuprot tome, cijene pirinča porasle su za 2,3%.
FAO indeks cijena biljnog ulja porastao je u novembru za 2,3%, čime je okončan pad tokom sedam uzastopnih mjeseci. Međunarodne cijene palminog i sojinog ulja su porasle, dok su cijene uljane repice i suncokretovih ulja pale.
FAO indeks cijena mliječnih proizvoda opao je od oktobra za 1,2%, pri čemu su svjetske kvote za puter, obrano i punomasno mlijeko u prahu pale, usljed manje uvozne potražnje, dok su one za sirom porasle, dijelom i zbog manje plovne dostupnosti izvoza iz vodećih zemalja proizvođača u zapadnoj Evropi.
FAO indeks cijena mesa u novembru je bio za 0,9% niži nego prethodnog mjeseca, jer su cijene goveđeg mesa pale, nakon što su povećane izvozne zalihe iz Australije dostigle već visoke zalihe iz Brazila, uprkos stalnoj snažnoj uvoznoj tražnji Kine.
FAO indeks cijena šećera porastao je u novembru za 5,2%, pod uticajem snažne kupovine usred uskih globalnih zaliha šećera zbog kašnjenja žetve u ključnim zemljama proizvođača i najave Indije o nižoj kvoti izvoza šećera. Veće cijene etanola u Brazilu takođe su vršile pritisak na svjetske cijene šećera, saopćio je FAO.

Svjetska prognoza proizvodnje žitarica za 2022.

U najnovijem izveštaju o ponudi i potražnji žitarica, FAO je dodatno smanjio prognozu za svjetsku proizvodnju žitarica za 2022. godinu, koja sada iznosi 2.756 miliona tona, što je pad od 2% u odnosu na 2021. godinu.
Smanjenje u velikoj meri odražava niske izglede za proizvodnju kukuruza u Ukrajini, gde je uticaj rata učinio operacije poslije žetve skupim. FAO je takođe smanjio svoju globalnu prognozu proizvodnje pšenice za ovu godinu, ali uprkos ovom smanjenju, nova cifra od 781,2 miliona tona ostaće rekordno visoka.

45 zemalja treba vanjsku pomoć za hranu

Procjenjuje se da je 45 zemalja širom svijeta, uključujući 33 u Africi, devet u Aziji, dvije u Latinskoj Americi i na Karibima i jednu u Evropi, potrebno za spoljnu pomoć za hranu zbog sukoba, ekstremnih vremenskih događaja i visokih stopa inflacije, navodi se u najnovijem izveštaju o izgledima za usjeve i situaciji sa hranom, kvartalnom publikacijom FAO-ovog Globalnog sistema za informisanje i rano upozoravanje (GIEWS).
Posebno su zabrinjavajući uslovi nesigurnosti hrane u zemljama Istočne Afrike i Zapadne Afrike.
Za zemlje sa deficitom hrane sa niskim prihodima, proizvodnja žitarica za 2022. godinu predviđa se na 184,5 miliona tona, što je u rangu sa petogodišnjim prosjekom, dok se ukupan zahtjev za uvozom žitarica predviđa na 63,7 miliona tona, što je za 7% više u odnosu na prethodni petogodišnji prosjek.