FAO indeks cijena hrane bilježi značajan skok u martu

FAO indeks cijena hrane je u martu u prosjeku iznosio 159,3 poena, što je 12,6 posto više u odnosu na februar kada je već dostigao najviši nivo od svog osnivanja 1990.

0
432
FAO indeks cijena hrane u novembru u prosjeku iznosio 120,4 poena

Svjetske cijene prehrambenih proizvoda napravile su značajan skok u martu i dostigle najviši nivo ikada, dok je rat u crnomorskom regionu povećao šokove na tržištima osnovnih žitarica i biljnih ulja, navodi Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO).
FAO indeks cijena hrane je u martu u prosjeku iznosio 159,3 poena, što je 12,6 posto više u odnosu na februar kada je već dostigao najviši nivo od svog osnivanja 1990. Indeks prati mjesečne promjene međunarodnih cijena korpe prehrambenih proizvoda kojima se uobičajeno trguje. Posljednji nivo indeksa bio je 33,6 posto viši nego u martu 2021. godine.
FAO indeks cijena žitarica bio je 17,1% viši u martu nego u februaru, potaknut velikim porastom cijena pšenice i svih krupnih žitarica uglavnom kao rezultat rata u Ukrajini. Ruska Federacija i Ukrajina, zajedno, činile su oko 30 posto i 20 posto svjetskog izvoza pšenice i kukuruza, respektivno, u posljednje tri godine. Svjetske cijene pšenice porasle su za 19,7% tokom mjeseca, pogoršane zabrinutošću oko uslova usjeva u Sjedinjenim Američkim Državama. U međuvremenu, cijene kukuruza su zabilježile rast od 19,1% na mjesečnom nivou, dostižući rekordno visok nivo zajedno sa cijenama ječma i sirka. FAO indeks cijena biljnog ulja porastao je 23,2%, podstaknut višim kotacijama suncokretovog ulja, čiji je Ukrajina vodeći svjetski izvoznik. Cijene palminog, sojinog i repičinog ulja također su značajno porasle kao rezultat viših cijena suncokretovog ulja i rastućih cijena sirove nafte, a cijene sojinog ulja dodatno su poduprte zabrinutošću zbog smanjenog izvoza iz Južne Amerike.
FAO indeks cijena šećera porastao je za 6,7% u odnosu na februar, preokrenuvši nedavne padove kako bi dostigli nivo za više od 20% nego u martu 2021. Više cijene sirove nafte bile su pokretački faktor, zajedno sa apresijacijom brazilskog reala, dok su povoljni izgledi za proizvodnju u Indiji spriječila veća mjesečna povećanja cijena.
Indeks cijena mesa FAO-a porastao je za 4,8% u martu i dostigao najviši nivo u istoriji, predvođen rastom cijena svinjskog mesa zbog manjka svinja za klanje u zapadnoj Evropi.
FAO indeks cijena mliječnih proizvoda porastao je 2,6% i bio je 23,6% viši nego u martu 2021. godine, jer su kotacije za puter i mlijeko u prahu naglo porasle usred porasta potražnje za uvozom za kratkoročne i dugoročne isporuke, posebno sa azijskih tržišta.

Ažurirane prognoze za žitarice

FAO je također objavio svoj novi Izvještaj o ponudi i potražnji žitarica, koji uključuje prognozu globalne proizvodnje pšenice u 2022. od 784 miliona tona, što predstavlja povećanje od 1,1 posto u odnosu na 2021. Ta procjena utiče na očekivanja da će najmanje 20 posto ukrajinskih zasađenih površina biti pod ozimom.
FAO je snizio svoje prognoze za svjetsku trgovinu žitaricama u tekućoj marketinškoj godini na 469 miliona tona, što predstavlja smanjenje u odnosu na nivo 2020/21., uglavnom zbog rata u Ukrajini i na osnovu trenutno dostupnih informacija.
Očekivanja ukazuju na to da će Evropska unija i Indija povećati izvoz pšenice, dok Argentina, Indija i SAD isporučuju više kukuruza, djelimično nadoknađujući gubitak izvoza iz crnomorskog regiona.