FAO: Cijene hrane u svijetu pale u maju, drugi mjesec zaredom

Referentna mjera pokazuje pad međunarodnih cijena za biljna ulja i mliječne proizvode, dok su porasle za pšenicu, pirinač i meso peradi

0
661
FAO indeks cijena hrane u novembru u prosjeku iznosio 120,4 poena

Svjetske cijene prehrambenih proizvoda skromno su pale u maju, drugi mjesec zaredom, iako su cijene pšenice i peradi porasle, objavila je danas Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO).
FAO indeks cijena hrane je u maju 2022. u prosjeku iznosio 157,4 poena, što je 0,6 posto manje u odnosu na april. Indeks, koji prati mjesečne promjene međunarodnih cijena korpe prehrambenih proizvoda kojima se uobičajeno trguje, ipak je ostao 22,8 posto viši nego u maju 2021.
FAO indeks cijena žitarica porastao je za 2,2% u odnosu na prethodni mjesec, predvođen cijenama pšenice, koje su bile više za 5,6% u odnosu na april i 56,2% u odnosu na godinu dana ranije. Međunarodne cijene pšenice, koje su u prosjeku samo 11% ispod rekordnog maksimuma postignutog u martu 2008. godine, porasle su kao odgovor na zabranu izvoza koju je objavila Indija i zabrinutost oko uslova usjeva u nekoliko vodećih zemalja izvoznica, kao i smanjene izglede za proizvodnju u Ukrajini zbog rata.
Međunarodne cijene riže su također porasle, dok su cijene žitarica pale za 2,1%, pri čemu su cijene kukuruza pale još više u skladu s blago poboljšanim uslovima usjeva u SAD, sezonskim zalihama u Argentini i početkom brazilske glavne žetva kukuruza.
FAO indeks cijena biljnog ulja pao je za 3,5% u odnosu na april, dok je i dalje značajno viši od nivoa iz prethodne godine.
Cijene palminog, suncokretovog, sojinog i ulja repice su pale, dijelom zbog ukidanja kratkotrajne zabrane izvoza palminog ulja iz Indonezije i usporene globalne potražnje za uvozom soje i ulja repice s obzirom na povećane troškove posljednjih mjeseci.

FAO indeks cijena hrane u nominalnom i realnom iznosu

FAO indeks cijena mliječnih proizvoda također je opao za 3,5% na mjesečnom nivou.
FAO indeks cijena šećera opao je za 1,1% u odnosu na april, zbog većeg usjeva u Indiji. Slabljenje brazilskog reala u odnosu na američki dolar, zajedno sa nižim cijenama etanola, također je smanjilo svjetske cijene šećera.
U međuvremenu, FAO indeks cijena mesa postavio je novi rekord svih vremena, povećavši se za 0,6% u maju, iako su svjetske cijene goveđeg mesa ostale stabilne, a svinjskog mesa pale. Rast je potaknut velikim povećanjem cijena mesa peradi, što odražava kontinuirane poremećaje u lancu snabdijevanja u Ukrajini i nedavne slučajeve ptičje gripe zbog porasta potražnje u Evropi i na Bliskom istoku.

Smanjenje proizvodnje i potrošnje žitarica

Rani izgledi za globalnu proizvodnju žitarica u 2022. sada ukazuju na vjerovatno smanjenje (prvo u četiri godine), na 2.784 miliona tona, što je za 16 miliona tona manje u odnosu na rekordnu proizvodnju procijenjenu za 2021., navodi se u FAO-ovom izvještaju.
Najveći pad predviđen je za kukuruz, zatim pšenicu i pirinač, dok će proizvodnja ječma i sirka vjerovatno porasti. Predviđa se da će svjetska upotreba žitarica neznatno pasti u 2022/23. godini, za oko 0,1 posto od 2021/22. godine na 2.788 miliona tona, što je prvo smanjenje u 20 godina.
Predviđa se da će svjetska trgovina žitaricama opasti za 2,6 posto sa nivoa iz 2021/2022. godine na 463 miliona tona, što je najniži nivo u tri godine, iako izgledi za međunarodnu trgovinu rižom ostaju pozitivni.
Nove prognoze ukazuju na pad zaliha, što će rezultirati smanjenjem omjera svjetskih zaliha žitarica na 29,6 posto u 2022/23. sa 30,5 posto u 2021/2022. Ovaj novi nivo bio bi najniži u posljednjih devet godina, ali i dalje daleko iznad niskog nivoa od 21,4 posto registrovanog u 2007/08.
Očekuje se da će smanjenje zaliha kukuruza dovesti do pada, dok se očekuje povećanje zaliha pšenice.