Zbog trećeg vala pandemije produžen rok za moratorij na kredite

Građani i privredni subjekti imaju mogućnost podnošenja zahtjeva za moratorij koji može trajati do 30.6.2021. i ostale posebne mjere koje mogu trajati do 31.12.2021. godine

0
389
Krajem marta kreditno zaduženje imalo je 175.914 građana i 8.287 kompanija iz Crne Gore

Na osnovu informacija koje upućuju na nastavak otežanih uslova poslovanja, moguća ograničenja u odvijanju poslovnih aktivnosti, naročito zbog utjecaja ‘trećeg vala’ pandemije Covid-19, Agencija za bankarstvo Federacije BiH (FBA) objavila je izmjenu odluka o privremenim mjerama koje subjekti bankarskog sistema (banke, mikrokreditne organizacije i lizing društva) primjenjuju za oporavak od negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih koronavirusom.
Odlukama FBA iz augusta 2020. godine utvrđen je rok za podnošenje zahtjeva za nekom od posebnih mjera, zaključno sa 31.12.2020. godine. Uvažavajući trenutne okolnosti, procjenu mogućih mjera i ograničenja koja će dodatno otežati oporavak poslovnih aktivnosti, FBA smatra da je neophodno omogućiti podnošenje zahtjeva za moratorij i druge posebne mjere u skladu sa rokovima koji se utvrđuju odlukama.
Građani i privredni subjekti imaju mogućnost podnošenja zahtjeva za moratorij koji može trajati do 30.6.2021. godine i ostale posebne mjere koje mogu trajati do 31.12.2021. godine.
Nove odluke FBA nemaju efekte na klijente i ugovorene mjere podrške koje imaju istek nakon navedenih rokova, u skladu sa odlukama iz augusta 2020. godine. Odluke stupaju na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenim novinama Federacije BiH, saopćeno je iz Agencije za bankarstvo Federacije BiH.

Moratorij produžen i u RS

Moratorij na kredite produžen je i u Republici Srpskoj. Upravni odbor Agencije za bankarstvo RS je na sjednici od 12. marta ove godine donio izmjenu odluka o privremenim mjerama banaka i mikrokreditnim organizacijama za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih koronavirusom.
Ovim izmjenama produžen je rok za podnošenje zahtjeva za odobrenje posebnih mjera klijentima banaka i mikrokreditnih organizacija čiji su prihodi, odnosno izvori za otplatu i dalje smanjeni kao posljedica uticaja pandemije, čime je otežano ili onemogućeno redovna otplata kreditnih zaduženjao.
Cilj izmjena jeste produženje mogućnosti klijentima banaka i mikrokreditnih organizacija da podnose zahtjeve za posebnim mjerama i tokom ove godine, pri čemu se moratorijum može odobriti do 30. juna, a posebnih mjera do kraja ove godine.

Prijedlog Odluke o izmjenama Odluke o privremenim mjerama koje banka primjenjuje za oporavak od negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih virusom Covid-19

Prijedlog Odluke o izmjenama Odluke o privremenim mjerama koje lizing društva i mikrokreditne organizacije primjenjuju za oporavak od negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih virusom Covid-19 

Odluka o izmjeni odluke o privremenim mjerama bankama za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih virusom Covid-19