FBiH: Cijena industrijskih proizvoda u martu pale za 1,5%

0
661
U decembru je promet energije imao rast od 6,5 posto

U martu ove godine cijene proizvođača industrijskih proizvoda u Federaciji BiH su pale za 1,5% u odnosu na prethodni mjesec.
Cijene su pale u grupacijama Energije za 6,8% i Intermedijarnih proizvoda osim energije za 0,3%. Cijene su porasle u grupacijama Kapitalnih proizvoda i Trajnih proizvoda za široku potrošnju za po 0,5% i Netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,1%.
Posmatrano prema područjima Klasifikacije djelatnosti, cijene su pale u područjima Proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 11,3% i Prerađivačke industrije za 0,1%. Cijene su porasle za 0,7% u području Vađenja ruda i kamena.
Cijene proizvođača industrijskih proizvoda u martu su pale za 1,3% u odnosu na isti mjesec prethodne godine, a u odnosu na decembar 2019. godine su pale za 1,4%, podaci su Zavoda za statistiku FBiH.
U martu 2020. godine cijene proizvođača industrijskih proizvoda na domaćem tržištu su pale za 2,6% u odnosu na prethodni mjesec, u odnosu na isti mjesec prethodne godine su porasle za 0,1%, a u odnosu na decembar 2019. godine su pale za 2,5%.
Cijene industrijskih proizvoda na inozemnom trţištu u martu 2020. godine, u prosjeku nisu se mijenjale u odnosu na prethodni mjesec i u odnosu na decembar 2019. godine, a u odnosu na isti mjesec prethodne godine su pale za 4,1%.