FBiH: Novčanu naknadu moglo bi ostvariti 20.000 demobiliziranih boraca

0
906
Vlada FBiH: Potrebno je i mišljenje kantona oko Nacrta zakona o pravima demobilisanih boraca

Prihvativši izvještaj Radne grupe za usaglašavanje Prijedloga zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica koju je, na osnovu zaključka Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, Vlada Federacije BiH je na današnjoj hitnoj sjednici u Mostaru zadužila resorno ministarstvo da za Nacrt ovog zakona, u roku od 30 dana, pribavi potrebna mišljenja kantona. Ovo je potrebno jer se, kako je navedeno, radi o zajedničkoj nadleženosti federalnih i kantonalnih vlasti.
Nacrtom ovog zakona propisano je ostvarivanje prava na svim nivoima vlasti (općina, grad, kanton, Federacija), a za njegovo provođenje neophodna su sredstva od 50 miliona KM godišnje.
Analizom stanja demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica kroz sistemske evidencije Zavoda za zapošljavanje, PIO/MIO, IDEEA i evidencija kojima raspolaže Federalno ministarstvo, utvrđeno je da bi pravo po ovom zakonu moglo ostvariti oko 20.000 demobiliziranih branilaca koji se nalaze u stanju potrebe. Zakonom je propisano da jedan mjesec učešća u oružanim snagama iznosi pet KM, dok bi prosječna mjesečna novčana naknada bila oko 200 KM.
Ukoliko bude veći broj korisnika od procijenjenog broja, Vlada FBiH će, svojom odlukom, kvartalno utvrđivati visinu isplatnog koeficijenta. Početak primjene Zakona predviđen je od 1.10.2019. godine.
Danas su, na prijedlog Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, usvojena četiri programa za poticanje održivog povratka raseljenih i izbjeglih u 2019. godini, u ukupnom iznosu od 22,6 miliona KM. Također je usvojen i Plan povratka, obnove, gradnje i razvoja održivog povratka za ovu godinu i za njegovu realizaciju zaduženo Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.
Prema odluci Federalne vlade, iz ovogodišnjeg Budžeta će preduzećima u većinskom državnom vlasništvu, biti izdvojeno 9 miliona KM, a privatnim 1 milion KM za subvencije za uvezivanje radnog staža radnicima koji su stekli uslove za penzionisanje, ali im nisu uplaćeni doprinosi za PIO.
Vlada je usvojila i programe utroška sredstava utvrđenih u Federalnom budžetu za 2019. godinu, na osnovu kojih će privatnim preduzećima i poduzetnicima iz namjenske industrije, s ciljem unaprjeđenja poslovanja, biti dodijeljene subvencije u ukupnom iznosu od 1 milion KM, a javnim preduzećima iz ove oblasti 1,5 miliona KM.
S ciljem unaprjeđenja poslovanja, Vlada je usvojila Program utroška sredstava Trajnog revolving fonda kod Union banke d.d. Sarajevo, namijenjenih za dugoročno finansiranje projekata putem dodjele kredita za 2019. godinu.
Današnjoj sjednici Vlade FBiH nisu prisustvovali federalni ministri iz HDZ-a BiH.