FBiH: Objavljen poziv za dodjelu sredstava za razvoj ruralne tržišne infrastrukture

0
310
Šemsudin Dedić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić izjavio je danas da je u okviru projekta EU4AGRI raspisan Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava investicijama za unapređenje i razvoj ruralne tržišne infrastrukture u Bosni i Hercegovini.
“Poziv je otvoren do 18. juna, a vrijedan je skoro dva miliona KM. Ovom prilikom pozivam jedinice lokalne samouprave da prijave projekte na ovaj Javni poziv kojim će se podržati ulaganja u infrastrukturu za aktivnosti povezane s poljoprivredom i ruralnim razvojem, kao što su zelene pijace, tržnice, infrastruktura i usluge za otkup, prodaju i distribuciju poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, kao i poboljšanje njihove kvalitete i dostupnosti na tržištu”, rekao je Dedić.
Zainteresovani trebaju aplicirati za projekte s kojima će se unaprijediti infrastruktura i doprinijeti daljnjem razvoju poljoprivrednog sektora u FBiH.
Federalno ministarstvo je jedan od glavnih partnera u izradi, provođenju i ocjenjivanju mjera podrške kroz projekat EU4AGRI.
Tokom 2021. godine planirano je da se izradi i objavi šest novih mjera podrške ukupne vrijednosti od oko 10 miliona KM, koje se odnose na primarnu proizvodnju, preradu, ruralni turizam, poljoprivrednu infrastrkturu, diverzifikaciju i jačanje savjetodavnih službi.
“Jedna od tih mjera je obuhvaćena objavljenim Javnim pozivom”, dodao je Dedić.
EU4AGRI je četverogodišnji projekat (2020 – 2024.) koji finansira Evropska unija vrijedan 20,25 miliona eura, čiji je cilj modernizacija poljoprivredno-prehrambenog sektora u BiH. Projekt provode i sufinansiraju Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Češka razvojna agencija (CzDA).